HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Läckande element kostade 75 000 i advokatkostnad

Stockholm Ett läckande element orsakade stora skador i lägenheten, hos grannen och även på husfasaden. Hyresgästen frias från ansvar men måste ändå betala 75 000 kronor i advokatkostnader.

Att elementet läckt i sexrumslägenheten i Solna är alla överens om. Frågan har varit hur länge och i vilken grad hyresgästerna bör ha varit medvetna om det. För fastighetsägaren/bostadsrättsföreningens sida är saken klar: det handlar om vanvård från parets sida. De borde ha sett att golvet ruttnat, att det ”var som att gå på kork”, och anmält det i tid. Dessutom tycker fastighetsägaren sig se ett mönster i parets sätt att bo då de sex år tidigare haft en vattenskada i köket.

Paret försvarar sig med att de faktiskt fick ersättning i form av nedsatt hyra för den första skadan på grund av att de tvingades bo utan golv i köket utan lång tid. Den gången var det en hantverkare som förstört en filterinsats och läckan upptäcktes först när golvet buktade.

Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.

I det senaste och nu aktuella fallet förklarar paret att de använt rummet som förråd och att hantverkare inspekterat elementet så sent som december 2013. Vattenskadan upptäcktes av grannen i lägenheten under februari 2014.

Annons

Den omständigheten tog både hyresnämnden och hovrätten fasta på – en hantverkare borde ha sett om det förekommit vattenskador vid besöken. Det har aldrig framkommit och därför kan det inte handla om någon långvarig försummelse från hyresgästerna.

För paret blev det ändå en dyr historia i slutändan. Hovrätten avslår deras begäran om ersättning för rättegångskostnader. Trots att de frias från ansvar.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Det har kostat mig 75 000 i advokatkostnader. Det är bekymmersamt att de avslår det. Jag tyckte att jag behövde ett ombud. Speciellt när det blir så här komplicerat. Det har varit ett alldeles oerhört rabalder kring det här, säger maken i familjen.

Fakta: Rättsskydd/Rättshjälp

Andrea Ekeblad Szanto på konsumenternas försäkringsbyrå rekommenderar att man i förväg kontrollerar med sitt försäkringsbolag hur avtalet ser ut för hjälp med advokatkostnader. Ärenden i hyresnämnden täcks normalt sett inte av hemförsäkringen.

Som medlem i hyresgästföreningen har man rätt till juridisk rådgivning utan ytterligare avgift än medlemsavgiften. Medlemmarna ska alltid företrädas av en jurist i allmän domstol och i förlängningstvister i hyresnämnden.

Rättshjälp från staten är mycket ovanligt i hyresnämndsärenden. Dessutom är den inkomstprövad.

Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.