Annons

Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Boden Samma dag som hyresgästen skulle flytta uppstod en brand i lägenheten. Nu döms hyresgästen till att betala 1,5 miljoner kronor i skadestånd.
Till vänster: Skador efter brand i lägenhet. Till höger: Bild över lägenhetshuset.
Foto: Polisen
Mitt under flyttpackandet, när hyresgästen var ute på ett ärende, började lägenheten att brinna. Nu döms hyresgästen att betala 1,5 miljoner kronor.

Den kvinnliga hyresgästen hade påbörjat packningen under sin sista dag i lägenheten, men hade sedan en tid tillbaka ont i knät och upplevde att flyttpackningen gick trögt. Så i stället för att fortsätta åkte hon ut på ett ärende, bland annat för att be om respit från hyresvärden om att få bo kvar i några dagar till.

Enligt egen utsago fick hon just det. Men några fler dagar i lägenheten blev det inte. När hyresgästen kom tillbaka stod hennes lägenhet i brand och räddningstjänsten var redan på plats för att bekämpa den.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästen döms nu i tingsrätten att betala drygt 860 000 kronor till fastighetsägarens försäkringsbolag, som begärde ersättning för renoveringskostnader för de uppkomna brandskadorna samt självrisk.

Utöver det ska kvinnan betala rättegångskostnader för runt 630 000 kronor.

Annons
Oklart vad som startade branden

Hur lägenhetsbranden uppstod är inte exakt klarlagt. Enligt brandorsaksutredningen måste branden uppstått till följd av ovarsam hantering av eld, glöd, värmeljus eller annat föremål, som sedan kommit i kontakt med en fåtölj i lägenhetens vardagsrum.

Elden spred sig sedan i lägenheten och orsakade brand- och rökskada i trapphus, vindsutrymme, ventilationskanaler och på delar av fastighetens fasad, enligt försäkringsbolaget.

Skador i kök och trapphus efter brand i hyresgästens lägenhet.
Skador i kök och trapphus efter branden.

Hyresgästen hävdar i domen att hon inte agerat ovarsamt och varken lämnat värmeljus eller något elektrisk föremål påslaget. Samtidigt slår brandorsaksutredningen fast att elden inte kan ha startat av någon naturlig eller alternativ orsak. Att som hyresgäst dömas ansvarig för en brand är ofta, som i det här fallet, väldigt kostsamt.

Annons

Hem & Hyra har varit i kontakt med kvinnans ombud som inte vill kommentera huruvida domen kommer att överklagas. Däremot berättar ombudet att hyresgästen i det här fallet hade en hemförsäkring. De flesta hemförsäkringar täcker kostnader som uppstår efter bränder i hemmet.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.
Fakta: Skador på grund av oaktsamhet
  • Du som hyresgäst har en skyldighet att vårda lägenheten och se till att inga skador uppstår till följd av oaktsamhet.
  • Om skador uppstår till följd av att hyresgästen är oaktsam är den skyldig att ersätta hyresvärden för skadan.
  • Om en brand uppstår behöver du som hyresgäst inte ha startat den med uppsåt, utan en oaktsam handling som att inte släcka levande ljus, kan leda till att du blir ersättningsskyldig.
  • Skador som orsakas av besökande, exempelvis familj eller vänner, kan bli ditt ansvar. Enligt hyreslagen ansvarar du för alla som besöker din lägenhet.
  • Många hemförsäkringar täcker skador som kan uppstå i hyresrätten, exempelvis en brand.
Läs också Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg” Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.