Annons

Glömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljon

Krokom Kvinnans lägenhet brann upp dagen före julafton. Hela bostaden utom toaletten totalförstördes. Hyresgästen döms nu för allmänfarlig vårdslöshet och krävs på 251 000 kronor. Men kvinnan har något som 400 000 saknar och behöver därför bara betala en bråkdel av kostnaden.
Brandskadade väggar inne i lägenhet.
Foto: Räddningstjänsten Jämtland
Branden startade i vardagsrummet. En granne uppmärksammade rök utifrån och larmade räddningstjänsten. Inga andra lägenheter drabbades av eldsvådan.

Kanske hade hyresgästen lite extra bråttom den där kvällen, 23 december 2021, när hon skulle ut och äta på restaurang.

För när hon stängde ytterdörren glömde hon något viktigt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Att släcka ljuset.

En ödesdiger miss som fick stora konsekvenser. Ljuset orsakade en omfattande brand när lågan nådde vardagsrumsbordet, elden växte sig större och spreds snabbt. En granne uppmärksammade rök utifrån och larmade räddningstjänsten.

Bild på resterna av en ljusstake och möjligen bordet den stått på.
Enligt hyresgästen handlade det om ett ljus som fortfarande var tänt i ljusstaken när hon lämnade hemmet.

Hyresgästen dömdes i förra veckan för allmänfarlig vårdslöshet i Östersunds tingsrätt. Domen innebar dagsböter på 7 500 kronor, rättsliga kostnader, avgift till brottsofferfonden samt ett skadestånd på 238 000 kronor som motsvarar fastighetsägarens självrisk.

Totalt 251 935 kronor.

Kommunala bostadsbolaget Krokomsbostäder som äger fastigheten ägnade ett halvår åt att återställa bostaden efter branden.

Annons

Den som med uppsåt tänder eld på sin bostad kan inte räkna med att få bo kvar efter återställandet. Men så var det inte i det här fallet.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

– Nej, det var uppenbart att det handlade om en olyckshändelse. Det här har nog varit en väldigt jobbig tid för hyresgästen. Hon berättade direkt vad som hänt och kände ånger och tog ansvar. Risken att det här skulle upprepas bedömer vi som minimal och hon har fått behålla lägenheten, säger Pär Malmrot, ekonomichef på Krokomsbostäder.

Hur kommer skadeståndet på 238 000 kronor att betalas?

– Det blir en sak mellan försäkringsbolagen att sköta, så det kommer antagligen inte att vara några problem att få igen pengarna.

Läs ocksåVärden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbakaEn äldre man och kvinna som står i en lägenhet. I bakgrunden skymtar ett vitrinskåp, en kakelugn, en spegel med förgylld ram och en kristallkrona.

Den drabbade hyresgästen hade alltså en hemförsäkring och slipper därmed betala för skadorna. Försäkringen täcker även de rättsliga kostnaderna. Se faktaruta om hemförsäkring längst ner i artikeln.

Brandskadad vardagsrumsvägg.
Brand- och rökskadad vardagsrumsvägg.

Trots fördelarna med att vara försäkrad om olyckan är framme så saknar 400 000 personer hemförsäkring, enligt Svensk Försäkring (2022). Hem & Hyra har tidigare skrivit flera artiklar om hyresvärdar som vill införa krav på tecknande av hemförsäkring innan kontraktsskrivning. För en fastighetsägare är det nämligen inte bara en trygghet för hyresgäster utan även en garant för att få ersättning för åtgärder vid olycksrelaterade skador.

Annons

När elpriserna höjs, inflationen ökar och de stigande räntorna börjar märkas i tider av lågkonjunktur befarar försäkringsbolaget Folksam att fler med framförallt låga inkomster väljer bort sin hemförsäkring för att minska sina fasta utgifter. En kostnad på runt hundra kronor i månaden.

– Vi förstår att den ekonomiska situationen vi är i och kommer att befinna oss i över tid oroar många människor. Det bästa du kan göra för att undvika oförutsedda och höga utgifter om du skulle råka ut för en olycka framåt är att behålla ditt skydd och din försäkring, säger Jens Wikström, affärsområdeschef Sak på Folksam.

Kanske är det också mer motiverat att skaffa hemförsäkring som hyresgäst med tanke på att flerbostadshus oftare drabbas av bränder än andra bostadsformer, enligt statistik från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Av förra årets cirka 5 800 bränder och brandtillbud i fastigheter inträffade de flesta i flerbostadshus.

Antal bränder och brandtillbud i vanligt boende per bostadstyp 2022

Källa: MSB

Fakta: Hemförsäkring

I en hemförsäkring ingår egendomsskydd, reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd.

Egendomsskyddet skyddar ditt hem och dina saker om du till exempel råkar ut för en brand, vattenskada eller inbrott.

Reseskyddet kan nyttjas om man råkar ut för sjukdom eller olycksfall på resan.

Överfallsskydd om man blir utsatt för exempelvis misshandel eller sexualbrott.

Rättsskydd för att kunna anlita ett juridiskt ombud.

Ansvarsskydd (skadeståndsskydd) om man är vållande till skada mot någon annan.

Läs också Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg” Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.