Lägenheten stank av kattskit – nu måste 74-åringen flytta
Hyresvärden, en bostadsrättsförening, menar att mannen har åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst både genom misskötsamhet och genom att ha orsakat störningar. Under hösten 2012 skickade man en rättelse till mannen där man förklarade att kontraktet skulle sägas upp om störningarna fortsatte.
Under tiden har bostadsrättsföreningens styrelse fått både skriftliga och muntliga klagomål på mannen framförallt på grund av dålig lukt från mannens lägenhet. Tidigare har mannen haft katt och brister i skötseln av denna har lett till urinlukt i och runt fastigheten. Mannen ska även ha gått runt i kalsonger i trapphuset och bett om cigaretter, samt kastat en blomkruka på fastighetsskötaren när denna klippte gräset på gården.
När föreningen drog igång ett stambyte hösten 2012 så fick man till slut tillträde till mannens bostad som konstaterades vara en sanitär olägenhet på grund av kattavföring i hela lägenheten. En sanering var nödvändig innan renoveringen kunde påbörjas. Även under själva renoveringen fick lägenheten saneras två gånger till eftersom mannen inte använt de provisoriska toaletterna på gården utan uträttat sina behov på badrumsgolvet.
Mannen å sin sida hävdar att störningarna inte alls varit av den graden som hyresvärden påstår. Visst har lägenheten luktat på grund av katten, som nu mannen har gjort sig av med. Sedan 2011 har mannen haft en god man och förvaltare som hjälpt honom och etablera en kontakt med socialtjänsten. Sedan februari 2013 har mannen fått hjälp med att städning en gång per vecka samt daglig tillsynsstädning i samband med att han får mat.
Hyresvärdens skriftliga och muntliga bevisning var dock för stark. Hyresnämnden gjorde bedömningen att mannen inte hade vårdat sin lägenhet i den grad som krävs av hyreskontraktet samt att störningarna var så pass allvarliga att grannarnas bostadsmiljö har påverkats negativt.
Innan målet hann nå Hovrätten förlikades parterna och mannen flyttar ut ur lägenheten efter sommaren.