Annons

Hyresrätter blir hotell – så har tusentals lägenheter försvunnit

Nyheter 1 000-tals lägenheter når aldrig den reguljära hyresmarknaden. I stället används de för hotelliknande verksamhet. Hyresgästföreningen har hittat 1 135 lägenheter i 177 fastigheter bara i Storstockholm. "Det är toppen av isberg", säger utredaren Julia Synnelius.

Idag släpper Hyresgästföreningen rapporten ”Stör ej! Hotellifiering pågår – framväxten av en grå hyresmarknad.” Det handlar om fastighetsägare som hyr ut bostadslägenheter i en form som Hyresgästföreningen kallar ”hotellifiering.” En grå hyresmarknad med lägenheter som aldrig når den reguljära hyresmarknaden. De som hyr lägenheterna får betala en form av marknadshyra och någon besittningsrätt är det inte tal om. I rapporten beskrivs olika varianter av hotellifiering:

  • Fastighetsägaren skriver hyreskontrakt direkt med en privatperson. Hyran sätts av fastighetsägaren och motsvarar marknadshyra. Ofta är hyrestiden kort.
  • Fastighetsägaren hyr ut flera lägenheter till ett företag, ibland genom att blockhyresavtal tecknas. Företaget hyr i sin tur ut lägenheterna i andra hand. Andrahandshyran är marknadsmässig och även här är hyrestiderna ofta bestämda och korta.

Rapporten är skriven av Julia Synnelius, utredare på Hyresgästföreningen. Hon har under en längre tid granskat fenomenet med hotellifiering.

– Det här är lägenheter som aldrig går till någon bostadskö. Ofta handlar det om äldre billiga hyresrätter som försvunnit. I den här rapporten har jag hittat över 1 000 lägenheter. Men mörkertalet är enormt, säger hon.

Gemensamt är att lägenheterna ofta annonserar ut på digitala plattformar som Airbnb eller företagens egna hemsidor.

Annons

– Många som hyr via Airbnb vill hyra av en privatperson och inte ett företag. Om det angavs i annonserna om det är ett företag eller privatperson som hyr ut så skulle en del kunna stävjas, säger Julia Synnelius.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hotellifiering har visat sig skapa otrygga miljöer för de som bor runt omkring. Hyresgästföreningen har fått signaler från medlemmar och förtroendevalda som vittnar om störningar, droger och nedskräpning i områden med hotellifierade lägenheter. Det finns också exempel på bostäder som använts vid prostitution.

– Ofta är det grannar som anmäler om oegentligheter. De som hyr de här bostäderna har inga incitament för att anmäla, säger Julia Synnelius.

Annons

För att komma åt problemen föreslår Hyresgästföreningen att Hyresnämnderna ska bli mer restriktiva sina godkännanden av blockhyresavtal. Men också att kommunerna ska ha bättre koll på fastighetsägare som i strid med detaljplaner skapar hotell.

Läs ocksåHyresrätter som blir hotell - nu en miljardindustri: ”Lavinartat"

Hyresgäster uppmanas att tipsa Hyresgästföreningen eller kommunerna om lägenheter undantas från marknaden och de som bor i hotellifierade bostäder uppmanas ta reda på sina rättigheter.

Fakta: Fakta: Här finns flest hotellifierade lägenheter i Storstockholm

1. Solna

2. Södermalm

3. Östermalm

4. Sundbyberg

5. Hägersten

6. Bromma

7. Kungsholmen

8. Vasastan

9. Hässelby

10. Gamla stan

Läs också Kartläggning: Här är landets största supervärdar på Airbnb Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.