Annons

Kartläggning: Här är landets största supervärdar på Airbnb

Nyheter De tjänar hundratusentals kronor på att hyra ut sina boenden till turister. Men enligt vissa forskare bidrar de också till ökad bostadsbrist. Hem & Hyra har kartlagt de svenska supervärdarna på Airbnb.
Foto: Skärmdump Airbnb / Grafik: András Frimmel.

“GREAT location”. Så beskrivs boendet, bildsatt med foton på utsikten: Gamla stans takåsar. Informationen är visserligen knapphändig, men ändå lockande för någon som vill uppleva Stockholm. Jag klickar på boka.

I december blev en kvinnlig hyresgäst i Göteborg av med sin lägenhet efter att ha hyrt ut den 148 gånger. Ärendet avgjordes slutligen i hovrätten och nu har vi valt att titta närmare på vilka landets största supervärdar egentligen är.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Trots att coronapandemin slog hårt mot turismen så fanns det 23 037 svenska boenden på Airbnb förra året, av dem fick minst 13 987 en recension under perioden. Över 3 000 värdar fick 10 eller fler recensioner. Och i toppen: supervärdarna med flera uthyrningar i månaden och intäkter på hundratusentals kronor. Det visar vår kartläggning av Airbnb.

Boendet som jag valt är en helt vanlig lägenhet, men ändå inte. Här finns ingen garderob full med kläder, inget kylskåp med halvtomma ketchupflaskor och inget badrumsskåp med deo eller bomullspinnar.

Under kartläggningen checkar vi in i ett boende i Gamla stan, där det är tydligt att ingen bor permanent.

Under 2020 fick detta boende över 90 recensioner på Airbnb. Det gör det till ett av förra årets mest populära på sajten. Hur vet vi detta?

Airbnb lämnar inte ut några uppgifter om hur många användare det har, hur många boenden som finns i Sverige eller vad uthyrarna tjänar. Istället har vi “skrapat” data från sajten. I slutet av december tog vi hjälp av Newsworthy, experter på datajournalistik, för att hämta hem information om alla boenden och värdar på Airbnb och hur många recensioner de fått.

Eftersom värdar kan välja att ta bort sina annonser när de vill så ger detta bara en ögonblicksbild, men en ögonblicksbild som ändå säger något om hur uthyrningen ser ut.

Karta. Här finns flest supervärdar

Annons

Kartan visar de kommuner och områden där flest boenden med över 10 recensioner ligger.

När jag bokar en natt i lägenheten i Gamla stan i Stockholm, ett av landets mest populära områden att bo på, är det svårt att avgöra om det är någons hem eller en mer professionell uthyrare. På plats blir det uppenbart. Det är ingen som bor här. Det är i bästa fall en övernattningslägenhet. Och det känns som att checka in på ett hotellrum. Skillnaden är det lilla köket där jag skulle kunna laga en enklare middag.

Detta är talande för hur vår data ser ut. Bland toppvärdarna kan det vara svårt att se om det verkligen är någons bostad som annonseras ut. Jag måste gå igenom listan, rad för rad. Först när jag granskar annonserna lite närmare framgår att det visserligen finns privatpersoner med, men många har tagit hjälp.

Läs ocksåMan åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronorMeddelandekonversationer över misstänkt annonsbedrägeri där den tilltalade uppmanar målsägande att swisha pengar för hyra.

Flera av värdarna har så kallade medvärdar, som hjälper till med uthyrningen och flera är dessutom knutna till förmedlingstjänster som Guestit eller Hostini. Det är företag som hjälper till med uthyrningen. Proffsen här sköter kontakten med gästerna, bäddar rent, byter handdukar, lämnar över nycklarna. Jag ringer upp företagen.

– Jag tror att när Airbnb startade så handlade det mycket om att bo i någon annans lägenhet, att uppleva någons hem istället för ett tråkigt hotell. Men över tid så har det förändrats och trots att man gärna bokar en lägenhet så vill man också ha det ganska rent och trivsamt. Folk föredrar lägenheter som har lite hemkänsla, men helst att ingen bor där, säger Pontus Kruth, vd för Guestit.

Lista. Här är supervärdarna med flest recensioner 2020

Så räknade vi: Den lägre siffran är beräknad på boendets lägsta pris och om alla som skrivit en recension sov en natt. Den högre siffran är beräknad på det högsta priset och två nätter. På sommaren är det dock vanligt att gäster måste boka ännu fler nätter.

Annons

Airbnb delar inte med sig av några inkomstuppgifter för användarna när vi frågar men Guestit har gjort beräkningar på sina kunder. Enligt deras data så kan en värd med en större lägenhet i ett bra område (exempelvis Gamla stan) tjäna över 70 000 kronor i månaden under högsäsong.

Den beräkningen är gjord före coronapandemin. Men vi kan ta ett räkneexempel från vår data. I toppen av listan ligger användaren ”Christoffer” som tar ungefär 1 300 kronor per natt under lågsäsong. Han fick 105 recensioner förra året vilket ger en minsta intäkt på 136 500 kronor. Men när vi försöker boka är det minst två nätter som gäller. Det skulle innebära 273 000 kronor. Troligtvis har många besökare bott här fler nätter än så, och på sommaren är priset högre.

Läs också63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomisktSvart överhyra

– Har du en helt öppen kalender och hyr ut väldigt ofta så finns det goda chanser att tjäna en bra peng på det, säger Pontus Kruth på Guestit.

Birgitta Östling har länge bott i Gamla stan i Stockholm och är inte förtjust i de som hyr ut sina boenden på Airbnb istället för att bo där själva.

När jag checkar ut från lägenheten i Gamla stan har jag betalat lite över 800 kronor för en natt på en av landets mest attraktiva adresser. Utanför träffar jag Birgitta Östling, som bott i Gamla Stan sedan 1970. Hon har en klar uppfattning om Airbnb-uthyrarna.

– Det är förfärligt. En lägenhet ska man bo i själv och inte hyra ut. Jag har också sett där det varit världens liv i lägenheterna. Jag tycker inte att man ska få göra det.

Enkät. Så tycker stockholmarna om Airbnb

Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Stordalens smarta lägenhetsaffärer – äger ett av de största mellanhandsbolagen Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.