Annons

Lägenheter hyrs ut svart i Mjölby

Mjölby Bostadsbristen har skapat en alternativ hyresmarknad där lägenheter hyrs ut svart i andra hand. Bostadsbolaget i Mjölby har avslöjat flera fall den senaste tiden.
Foto: Jenny Knutsson
Otillåten andrahandsuthyrning är ett relativt nytt problem hos Bostadsbolaget i Mjölby. Och det är svårt att komma åt, menar Jan Wistfors och Peter Gustavsson, distriktschefer hos bolaget. De tror att mörkertalet är stort.

När Bostadsbolaget för andra gången på två år ertappade en av sina hyresgäster med att hyra ut i andra hand utan att fråga om lov valde bolaget att säga upp hyreskontraktet. Men hyresgästen tog strid och menade att hon inte gjort något fel. Bostadsbolaget vände sig då till hyresnämnden med en ansökan om vräkning. Det blev avslag.

– Jag känner att det ställs orimligt höga krav på oss som hyresvärd när det gäller bevisning i sådana här ärenden. Vi måste i princip spionera på våra hyresgäster, säger Jan Wistfors, distriktschef hos Bostadsbolaget.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresnämnden konstaterar att det rör sig om otillåten andrahandsuthyrning, men menar att den inte är skäl för vräkning då den bara hann pågå i två månader. Enligt praxis är det för kort tid. Dessutom upphörde uthyrningen när Bostadsbolaget fick kännedom om den.

– Vi har blivit tagna på sängen. Tidigare har vi sett det här som ett storstadsproblem, säger Jan Wistfors.

Bostadsbolaget har haft en handfull liknande ärenden bara det senaste året.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

– Men det är bara i det här fallet vi har gått till hyresnämnden. De andra gångerna har hyresgästen flyttat självmant, säger Jan Wistfors.

Annons

Han och kollegan Peter Gustavsson menar att det är det ökade trycket på bostadsmarknaden som ligger bakom.

– För fem år sedan var det bara att komma in på vårt kontor och få en lägenhet direkt. Då fanns ingen marknad för att hyra ut i andra hand, säger Peter Gustavsson.

Läs ocksåDe har hela kvarteret inomhus - Inger träffar grannarna på Härliga grändPå Härliga gränd finns inte bara Inger Svenssons lägenhet utan även bastu och jacuzzi som hyresgästerna får använda.

I dag är väntetiden för att få ett förstahandskontrakt hos Bostadsbolaget i genomsnitt två år.

Jan Wistfors och Peter Gustavsson betonar att bolaget har en generös hållning när det gäller hyresgäster som vill hyra ut i andra hand. Så länge man ber om lov.

– Har man ett giltigt skäl så säger vi i princip alltid ja, säger Jan Wistfors.

Annons

Det kan handla om studier eller arbete på annan ort, eller att man vill prova att vara sambo.

– Men att hyra ut för att tjäna pengar är inte okej och jag tror att många inte känner till att man kan förlora sitt kontrakt, säger Peter Gustavsson.

Han och Jan Wistfors uppmanar den som överväger att hyra i andra hand att kontrollera att det finns tillstånd.

– Annars riskerar man att få betala för mycket och kanske till och med att råka illa ut, säger Jan Wistfors (se artikel om Ann-Christin Petterson).

Fakta: Bostadsläget i Mjölby

Kommunala Bostadsbolaget är den största hyresvärden i Mjölby kommun, med cirka 2 500 lägenheter.
För närvarande står 3 800 personer i bolagets bostadskö. För ett år sedan var antalet 3 300 och för två år sedan 2 600.
För tio år sedan hade Bostadsbolaget uthyrningsproblem. Ett 100-tal lägenheter stod tomma. För fem år sedan fanns ungefär 25 lediga lägenheter att välja bland och den som inte hade krav på något specifikt område kunde få bostad omedelbart.
I dag finns inga vakanser och väntetiden är i genomsnitt två år.

Källa: Bostadsbolaget i Mjölby

Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord” Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.