Lägenheter hyrs ut svart i Mjölby
När Bostadsbolaget för andra gången på två år ertappade en av sina hyresgäster med att hyra ut i andra hand utan att fråga om lov valde bolaget att säga upp hyreskontraktet. Men hyresgästen tog strid och menade att hon inte gjort något fel. Bostadsbolaget vände sig då till hyresnämnden med en ansökan om vräkning. Det blev avslag.
– Jag känner att det ställs orimligt höga krav på oss som hyresvärd när det gäller bevisning i sådana här ärenden. Vi måste i princip spionera på våra hyresgäster, säger Jan Wistfors, distriktschef hos Bostadsbolaget.
Hyresnämnden konstaterar att det rör sig om otillåten andrahandsuthyrning, men menar att den inte är skäl för vräkning då den bara hann pågå i två månader. Enligt praxis är det för kort tid. Dessutom upphörde uthyrningen när Bostadsbolaget fick kännedom om den.
– Vi har blivit tagna på sängen. Tidigare har vi sett det här som ett storstadsproblem, säger Jan Wistfors.
Bostadsbolaget har haft en handfull liknande ärenden bara det senaste året.
– Men det är bara i det här fallet vi har gått till hyresnämnden. De andra gångerna har hyresgästen flyttat självmant, säger Jan Wistfors.
Han och kollegan Peter Gustavsson menar att det är det ökade trycket på bostadsmarknaden som ligger bakom.
– För fem år sedan var det bara att komma in på vårt kontor och få en lägenhet direkt. Då fanns ingen marknad för att hyra ut i andra hand, säger Peter Gustavsson.
I dag är väntetiden för att få ett förstahandskontrakt hos Bostadsbolaget i genomsnitt två år.
Jan Wistfors och Peter Gustavsson betonar att bolaget har en generös hållning när det gäller hyresgäster som vill hyra ut i andra hand. Så länge man ber om lov.
– Har man ett giltigt skäl så säger vi i princip alltid ja, säger Jan Wistfors.
Det kan handla om studier eller arbete på annan ort, eller att man vill prova att vara sambo.
– Men att hyra ut för att tjäna pengar är inte okej och jag tror att många inte känner till att man kan förlora sitt kontrakt, säger Peter Gustavsson.
Han och Jan Wistfors uppmanar den som överväger att hyra i andra hand att kontrollera att det finns tillstånd.
– Annars riskerar man att få betala för mycket och kanske till och med att råka illa ut, säger Jan Wistfors (se artikel om Ann-Christin Petterson).
Kommunala Bostadsbolaget är den största hyresvärden i Mjölby kommun, med cirka 2 500 lägenheter.
För närvarande står 3 800 personer i bolagets bostadskö. För ett år sedan var antalet 3 300 och för två år sedan 2 600.
För tio år sedan hade Bostadsbolaget uthyrningsproblem. Ett 100-tal lägenheter stod tomma. För fem år sedan fanns ungefär 25 lediga lägenheter att välja bland och den som inte hade krav på något specifikt område kunde få bostad omedelbart.
I dag finns inga vakanser och väntetiden är i genomsnitt två år.
Källa: Bostadsbolaget i Mjölby