Annons

Lägenhet i Trollhättan har legionella i vattnet

Trollhättan Ett stort antal lägenheter i centrala Trollhättan kan ha fått bakterien Legionella pneumophila i sitt vatten. Nu ska saneringen börja, men hyresgästerna är oroliga och tycker att informationen från ägaren Lundqvist Byggförvaltning har varit dålig.
Foto: Karin Gistedt
Legionella. Hyresgästerna i Trollhättan avråds från att duscha.

Smittan i huset upptäcktes efter att en person sökt sjukvård och inte blev frisk trots behandling. Till sist upptäcktes det att personen hade Legionella och snart kunde det konstateras att det fanns i personens egen lägenhetsvatten.

– Vi fick informationen från miljökontoret i fredags kväll. Sedan ägnade jag mig åt att söka fakta om Legionella, säger Jan Pettersson, vd för Lundqvist Byggförvaltning. På söndagen skickade vi ut information i allas brevlådor om det vi kunde säga då.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han säger att man i ett tidigt skede manade till försiktighet, att inte ta onödiga risker. Bolaget kontaktade då också en VVS-kunnig firma som tagit fram en åtgärdsplan och just nu pågår ett intensivt arbete med att spåra smittkällan.

Hem & Hyra har pratat med hyresgäster i huset som säger att man har en känsla av att Lundqvist Byggförvaltning inte tog larmet på allvar från början, då det gick ut information om att man kunde dricka vattnet och duscha.

En av hyresgästerna säger att det är klart att man blir orolig när det är en så allvarlig smitta i vattnet i lägenheten och det bor främst äldre personer i området. Många har sjuka och kan räknas in i riskgrupp när det gäller just Legionella.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Jan Pettersson, vd för Lundqvist Byggförvaltning säger att han har full förståelse för att hyresgästerna är missnöjda med den information som gått ut. Men han säger att bolaget gör så gott de kan.

Annons

– Det är en fruktansvärd situation för de boende, men vår ambition är att informera så mycket det bara går. vi har gått ut med brev till alla och ska under hela arbetet med saneringen försöka få ut så mycket det bara går till alla. Att informationen hittills varit dålig beror helt enkelt på att ingen vet något än.

Jan Pettersson säger att flera prov nu har tagits i andra lägenheter för att se hur spridd smittan är. Det kan handla om en enda lägenhet, men kan också vara flera hus. Provsvaren tar flera dagar att få, så till dess kan ingen information ges om detta.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

På onsdagen ska saneringen börja, vilket betyder att lägenheterna då blir utan vatten. Hyresgäster som Hem & Hyra talat med säger att man då ska hämta vatten på gården, vilket man anser vara svårt då det är kallt, halt och många är gamla.

– Det kommer att bli väldigt tufft för många, säger hyresgästen som vill vara anonym.

Hyresgästen tycker det är konstigt att hyresvärden varit så tyst och inte informerat ordentligt om vad som gäller.

Annons

Jan Pettersson säger att arbetet nu går ut på att försöka hitta källan till smittan. Man har hittat några ställen där vattnet kan stå stilla och där det finns risk för att smittan kan finnas. Man har också kopplat bort en värmeväxlare från en butik.

De hyresgäster som nu oroar sig för kostnader kan vara lugna säger Jan Pettersson:

– Det är en självklarhet att hyresgästerna ska kompenseras, men vi har faktiskt inte kommit dithän än. Just nu handlar det mycket om att lösa det praktiska. Men det här handlar inte om pengar. Det handlar om hyresgästernas bästa. Jag kommer själv att ta kontakt med Hyresgästföreningen så fort det finns tid, för att reda ut vad som är lämpligt.

Jan Pettersson kan idag inte säga hur lång tid det tar innan hyresgästerna kan känna sig säkra på att husets vatten är smittfritt.

Fakta: Legionella pneumophila

 

  • Legionella är en sötvattensbakterie som finns naturligt i sjöar och grundvatten. Den kan även finnas i vattenledningar och rör.
  • Om kranvatten blir stillastående eller håller fel temperatur kan antalet bakterier öka.
  • Bakterierna är vanligtvis ofarliga. Men om man har sämre immunförsvar kan de orsaka en allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka.
  • Den som insjuknar smittar inte andra.
  • Risken för legionellabakterier minskar om vattentemperaturen håller minst 60 grader i varmvattenberedaren och minst 50 grader vid tappstället.
  • Varje år rapporteras cirka 100 till 150 fall av legionella i Sverige, varav en tredjedel har smittats utomlands.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Boverket

 

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.