Annons

Läkeroltomten kvar hos Gavlegårdarna

Gävle Arbetet med utvecklandet av Läkeroltomten stannar kvar hos Gavlegårdarna. En enig styrelse vill fortsätta det arbete som redan kostat miljoner.
En enig styrelse för Gavlegårdarna fortsätter arbetet med Läkeroltomten. Arkivfoto: LENA MATTSSON

Byggandet av nya lägenheter på Läkeroltomten på Brynäs har blivit något av en följetong. Gavlegårdarna köpte tomten för 53 miljoner kronor av ägaren Cloetta 2014 och en glad bostadsvd, Cathrine Holgersson skrev då:

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss på Gavlegårdarna. Här hoppas vi kunna skapa ett attraktivt bostadsområde som får Brynäs och Gävle Strand att växa samman till en vacker, levande och hållbar stadsdel.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men i augusti två år senare signalerade den nu alliansstyrda majoriteten i kommunen att man ville se privata aktörer som byggare på tomten. En utredning av försäljningen av tomten med en värdering av marken tillsattes men när den var klar i mitten av september i år hemligstämplades den.

Och nu, tre månader senare, är det återigen Gavlegårdarna som ska arbeta med planerna för byggandet av de planerade upp mot 600 lägenheterna, inte privata aktörer som var Alliansens ursprungliga idé. 

Annons

– Gavlegårdarna ska sköta kontakten med dem som är intresserade av att bygga på den aktuella marken. Tidigare har det diskuterats om bolagets ägare skulle ta över ärendet men det är inte längre aktuellt utan Gavlegårdarna fortsätter arbetet. Eventuella affärer kommer således ske mellan Gavlegårdarna och utomstående intressenter, skriver styrelsens ordförande Per-Åke Fredriksson i ett mail.

Läs ocksåHotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

Hyresgästföreningen i Gävle har tidigare skrivit debattartiklar där man kritiserat att affären skulle rivas upp och privata aktörer ta över. I dag säger förhandlingsledare Owe Hellberg på Hyresgästföreningen i region Aros- Gävle att det är bra att arbetet fortsätter som det var tänkt och att man är öppna för att även privata aktörer är med och bygger på tomten:

– Vi har inget emot att mindre, helst lokala, aktörer är med och bygger och vi vill att det som byggs blir blandat, till exempel både billigare Kombohusen och andra sorters lägenheter. Men det viktiga är att det inte blir bara de stora drakarna som bygger och att det verkligen byggs hyreslägenheter.

Annons

Hem & Hyra frågar Gavlegårdarnas ordförande om hur planen för arbetet ser ut och får följande svar:

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

– Någon plan kan jag inte delge dig, utan som sagt arbetet rullar på med målsättningen är att själva byggandet kommer igång under 2018 om inte förr.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.