Annons

Länets högsta taxor finns i Norberg

Norberg Norberg har länets högsta taxor och avgifter medan de lägsta finns i Västerås. Det visar Nils Holgersson-undersökningens slutrapport för 2014.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om de olika delrapporterna i Nils Holgersson-undersökningen, senast om priserna på vatten och avlopp. Nu har slutrapporten kommit, som sammanställer samtliga taxekostnader.

I Västmanlands län betalar Norbergborna mest – 1976 kronor per månad – medan Västeråsborna kommer billigast undan med en månadskostnad på 1 426  kronor. Det är en skillnad på 39 procent eller 6 595 kronor per år.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Under de 19 år som Nils Holgersson-rapporten har genomförts i Västmanlands län har avgifter och taxor stigit betydligt mer än konsumentprisindex. I år är den genomsnittliga höjningen 1,6 procent, samtidigt som övriga priser i samhället har sänkts.

Att skillnaderna mellan kommunernas taxor och avgifter i Västmanland totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tättbebyggda kommuner. Men det är inte hela förklaringen.

Annons

– Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag och där de har liten möjlighet att påverka priserna. Men det är inte rimligt att skillnaderna ska vara så stora, säger Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåOkända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska”Pettersberg Bordell

Kommuner med högst månadskostnad för en genomsnittlig trea

Annons
Norberg 1 976 kr
Skinnskatteberg 1 940 kr
Surahammar 1 797 kr


Kommuner med lägst månadskostnad för en genomsnittlig trea

Västerås 1 426 kr
Köping 1 465 kr
Hallstahammar 1 539 kr

Fakta: Nils Holgersson-undersökningen

I Nils Holgersson-rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar. Rapporten görs av Hyresgästföreningen, Sabo, HSB och Riksbyggen.

Läs också Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet” Här vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar Blev biten av grannens hund – nu riskerar hundens matte vräkning Kvinna trakasserar sexvåningshus – grannar skriver på lista för att få henne vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.