Annons

Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska”

Västmanland Unga kvinnor kom med stora resväskor och det rörde sig mycket okända män i trapphuset. Vid en razzia avslöjade polisen en lägenhetsbordell i hyreshuset i Västerås. Hyresgästen "Ingela" gör vad hon kan för att ha koll. "Jag försöker få i gång en konversation", säger hon.
Pettersberg Bordell
Foto: Skärmdump från polisens förundersökning/Monika Steczkó
I höstas dömdes en man för koppleri, efter att ha hyrt ut en lägenhet till prostituerade. Grannen "Sonja" misstänkte att något var fel. Till vänster mannens sms-konversation med en av kvinnorna som sålde sex.

”Välkommen hem”, står det på glaset till entrédörrarna på Mimers tegelhöghus i stadsdelen Pettersberg. Med upp till elva våningar är husen hem åt många hyresgäster. ”Ingela” har bott här sedan 2012 och har koll på de grannar som, liksom hon, har bott här länge. Men många ansikten är okända för henne. Omsättningen på boende är stor, berättar hon.

– Det är många ensamstående män som bor flera i samma lägenhet. Och ett tag kom det tjejer från Östeuropa med stora resväskor. Man märkte att de inte ville synas, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Okända män i trapphuset

Några andra som inte vill väcka uppmärksamhet är de okända män som periodvis rört sig in och ut i trapphuset. Ingela gör vad hon kan för att hålla uppsikt.

– De brukar inte vilja åka hiss med mig, och om de gör det, vill de inte trycka på knappen för att de inte vill visa var de ska gå av. Men jag vinkar in dem i hissen, och frågar sedan om de är nyinflyttade för att få i gång en konversation. Om de svarar undvikande är det något skumt.

Varför gör du det här?

Läs ocksåFyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.

– Det handlar ju om mitt boende. Jag vill inte att det ska chansera till något tillhåll.

Eftersom fenomenet med okända män vid hissen är mer intensivt i perioder, tror ”Ingela” att de som styr den illegala verksamheten har tillgång till flera lägenheter som de flyttar runt mellan.

Har du kontaktat polisen någon gång?
– Nej, för vad ska jag säga, att jag misstänker trafficking? Det är ju så vagt. Det finns inga bevis.

Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Polisen gjorde razzia i en lägenhet

”Sonja” som bor i samma hus, har haft samma aningar som Ingela.

– Jag har misstänkt att något inte är som det ska. Många verkar bo här inkognito. Det är mycket folk man inte känner igen, säger hon.

Härom året visade sig Ingelas och Sonjas aningar stämma. Polisen gjorde ett tillslag mot en lägenhet i en razzia. En 37-årig man blev så småningom dömd för koppleri, ett brott man kan få upp till fyra års fängelse för, se faktaruta. I höstas fastställde Svea hovrätt domen på fyra månaders fängelse.

Mannen hittade sina hyresgäster på en sexsajt.

Mannen hyrde lägenheten i andra hand och hyrde i sin tur ut den till kvinnor som sålde sex. De betalade upp till 800 kronor per person och natt. ”Hyresgästerna” hittade mannen på en sexsajt.

Trodde det var lagligt sälja sex

I rätten sa mannen att han inte trodde det var några problem med att hyra ut lägenheten på det här sättet eftersom det är lagligt att sälja sex i Sverige. Men han brydde sig inte om att kolla upp om det stämde.

Kvinnorna hyrde ofta en till fyra nätter i taget. Själv bodde han ibland där med dem, och ibland hos en kompis. Det framgår av förundersökningen att han själv åtminstone velat köpa sex av dem, men om han verkligen gjort det går inte att bevisa.

Annons

Tre kvinnor vittnade

Under rättegången i Västerås tingsrätt 2022 vittnade tre av kvinnorna. En av dem, en 20-årig rumänska, sa att hon bor i London men kommer till Sverige för att sälja sex eftersom pengarna från jobbet i London inte räcker till. Via den aktuella sexsajten blev hon kontaktad av 37-åringen, som frågade om hon ville hyra en lägenhet av honom.

37-åringen hyrde lägenheten i andra hand och hyrde i sin tur ut den till kvinnor som sålde sex. De betalade upp till 800 kronor per person och natt.

Av domen att döma finns ingenting som tyder på att kvinnorna i lägenheten utsatts för människohandel eller trafficking.

I vilket fall som helst tycker ”Ingela” att trafficking är ett omänskligt fenomen.

– Det är hänsynslöst mot de kvinnor som drabbas. Jag stöttar organisationer som jobbar mot trafficking, det gjorde jag redan innan, säger hon.

Hårt drabbad stadsdel

Pettersberg är ett av de bostadsområden som har drabbats hårt av våldsvågen som svept över Sverige de senaste åren. De hyresgäster Hem & Hyra träffar pratar om öppen knarkhandel, ”förpackningscentraler” för droger, skjutningar och mord i trapphuset.

Ingen av dem vill ha med namn eller bild i tidningen av rädsla för de kriminella personer som har koppling till området. Pensionären ”Birgitta” kände inte till den aktuella lägenhetsbordellen. ”Men jag vet att det var en i det huset”, säger hon och pekar på ett annat av Mimerhusen. Hon undviker att gå ut när det är mörkt.

– Det är vackert här, men otryggt. Det händer så mycket. Man kan vara på fel plats vid fel tidpunkt.

Öppen knarkhandel, skjutningar och mord. Pettersberg är ett av många områden som drabbats av våldsvågen.

Funderar du på att flytta härifrån?
– Nej, jag vill bo kvar. Här känner jag mig hemma och hyran är relativt låg. Om jag är på andra sidan stan känner jag mig inte hemma, säger hon.

Trots allt som händer känner sig ”Ingela” ändå trygg.

– Det är inte mig de är ute efter. Jag knarkar inte och har inga skumraskaffärer för mig.

Mimer misstänkte brott

Mimer hade under en tid ögonen på förstahandshyresgästen, som man misstänkte ägnade sig åt olovlig andrahandsuthyrning.

– Men ärendet lades ned, eftersom allt verkade vara i sin ordning, säger Helen Sundin, bosocialchef på Mimer.

Men det intrycket ändrades efter ett samtal från polisen.

Annons

– De berättade att lägenheten används som bordell. Vi kontaktade förstahandshyresgästen som direkt sa upp lägenheten, säger Helen Sundin.

Airbnb-lägenhet var bordell

Efter det har Mimer upptäckt ytterligare en lägenhetsbordell. Denna gång var det en lägenhet som hyrdes ut via Airbnb. Personal på Mimer som var på besök i fastigheten i ett annat ärende, fattade misstankar och slog larm. Mimer sade upp förstahandshyresgästen för otillåten andrahandsuthyrning.

– Förstahandshyresgästen godkände vår uppsägning och flyttade ut. Vi informerade även polisen om våra misstankar om prostitution, men vet inte om de följde upp saken, säger Helen Sundin.

Vanligast i Airbnb-lägenheter

Enligt Christian Frödén, som jobbar med människohandel hos NOA, polisens nationella operativa avdelning, sker lägenhetsprostitution numera oftast i lägenheter som hyrs ut via Airnb.

– Det här, att en andrahandshyresgäst hyr ut i tredje hand, låter väldigt förslaget, säger han.

Så här kan du förhindra att lägenheten du hyr ut blir en bordell. 

Vad ska man då göra om man misstänker prostitution i fastigheten? ”Ingela” larmade inte polisen eftersom hon inte tyckte hon hade tillräckliga bevis. Men enligt polisen är det rätt att slå larm om man ser sådant som avviker, som att okända män kommer och går.

– Det kan vara spring på konstiga tider, vilket leder till otrygghet för de boende. Det är vanligt att kriminella personer köper sex – då får man in det klientelet i trapphuset också, och det är inte heller så trevligt för de boende, säger Christian Frödén.

Sök ögonkontakt

Det kan vara en tuff uppgift för hyresgästerna att konfrontera sexköparna eller att ringa på en dörr när det pågår illegal verksamhet. I de fallen bör man snarare kontakta polisen. Men för att stötta kvinnorna finns det något man kan göra. Christian Frödén riktar uppmaningen främst till kvinnliga hyresgäster, eftersom ”kvinnor som säljer sex inte litar på män”.

– Ett vänligt ögonkast, ett leende och att säga ”hej” betyder mycket.

 

Fakta: Så gör du om du misstänker prostitution

Tecken på pågående prostitution kan vara att många okända män rör sig i trappuppgången, i kombination med stor mängd kondomer och glidmedel i soporna. Om besöken går till en lägenhet som hyrs ut till tillfälliga boende bör man reagera och kontakta polisen.
Vänta inte med att ta kontakt med polisen. Prostitution pågår ofta på en plats under begränsad tid – ditt tips ökar möjligheten för utsatta personer att få stöd.
Kontakta din hyresvärd eller fastighetsägaren. De måste agera om de får veta att lägenheten används för prostitution – annars kan de ställas till ansvar för att ha främjat sexhandeln. Ytterst kan de dömas för koppleri.
Var gärna en nyfiken granne som uppmärksammar obekanta personer i trapphuset genom att fråga vem de ska besöka.

Fakta: Så gör du om du ska hyra ut din bostad

Var noga med att kontrollera identiteten på hyresgästen.
Be gärna grannarna höra av sig till dig om de märker mycket trafik till adressen.
Ta reda på vem som faktiskt använder lägenheten. Vid andrahandsuthyrning är det viktigt att vara uppmärksam på om den som hyr sällan är på plats – kanske är det helt andra personer som använder lägenheten.
Om du misstänker att bostaden används för andra ändamål än vad som sagts, eller märker av mycket spring i trappan, är det viktigt att anmäla det till polisen och hyresvärden.
Källa: Polisen

 

Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet” Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.