Långa avtal gav hög höjning
Förhandlingarna om årets hyror börjar gå mot sitt slut. I Östergötland är det hyresgäster hos Stiftelsen Kindahus i Kinda och Vallonbygden i Finspång som får årets största höjningar, procentuellt sett, med 2,2 respektive 1,85 procent. Med just dessa två hyresvärdar har Hyresgästföreningen tidigare tecknat en två- respektive treårig överenskommelse.
Magnus Persson är förhandlingschef hos Hyresgästföreningen region Sydost.
– Jag kan säga som så att i år har vi inte gjort några flerårsuppgörelser, för vi har också sett det här.
Ångrar du, med facit i hand, att ni tecknade långa avtal?
– Nej, det vill jag inte säga eftersom jag inte är insatt i underlaget. Men vi står för det vi gör och vi har inte begärt att få omförhandla i de här fallen.
Magnus Persson tycker att man generellt ska vara försiktig med att teckna fleråriga avtal.
– Ja, för du vet ju inte vad som händer i framtiden. Men det kan finnas fog att ändå göra det i vissa fall, som i Finspång där man samtidigt inför ett hyressättningssystem som fasas in.
Hyresgästerna vet långt i förväg vad som gäller. Men samtidigt vet man inte vad som händer i omvärlden, det kan vara dumt att binda upp sig.
Men på Kindahus är man nöjd med det tvååriga avtal som tecknades 2013 och löper ut i år. Bakgrunden var att bland annat införandet av Rätt hyra och att bolaget ville satsa extra på underhåll.
– Då är det en fördel med långa avtal, att man kan planera verksamheten bättre och få tid till att upphandla insatserna, säger Per Cedervall, vd på Kindahus.
Enligt Cedervall kan man gärna tänka sig att fortsätta med fleråriga avtal om motparten vill. Att långa avtal ger en osäkerhet kring kommande kostnadsökningar ser han ändå som hanterbart.
– Om taxorna ett år inte skulle höjas lika mycket så kan vi lägga mer på underhåll. Vi är en stiftelse så alla pengar vi får går tillbaka till verksamheten.
Läs mer: Så blir din hyra 2015 i Östergötland