HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Långfilm ska förändra bilden av Araby

Kronoberg Just nu pågår förarbetet till en långfilm om Araby bostadsområde. – Det ska handla om utanförskap och identitet. Jag vill knäcka fördomarna om Araby, säger Filson Ali, filmskapare som vuxit upp i Araby.

 

Filson Ali gör film om sin uppväxtmiljö Araby. Foto: Sofia Ernerot

För knappt ett år sedan skrev Hem och Hyra om Filson Alis planer. Sedan dess har hon knutit kontakt med ungdomar i området, skrivit manus och planerat produktionen. Nu är den New York-baserade filmskaparen åter tillbaka i Araby. Ett tiotal ungdomar i Araby är nu knutna till filmprojektet som heter Play and Rewind.

– Play är det pågående livet, vad gör vi och vad som händer i vår vardag. Rewind är att återblicka, ta lärdom och hitta utvecklingsmöjligheter, förklarar Filson Ali.

Vi träffas på Araby Park Arena emellan helgens workshops. Ungdomarna, ingen med tidigare erfarenhet av filmproduktion och skådespeleri, har fått se och diskutera filmer samt träffa andra filmskapare för att få kunskap och inspiration. De har även spelat in två kortfilmer. I sommar börjar arbetet med att spela in en pilotfilm. Den gemensamma drivkraften bakom filmarbetet är att påverka omvärldens bild av Araby.

– Jag växte upp i Araby under 90-talet. Det var en fantastisk uppväxt full av multinationell kärlek. Hela världen fanns i Araby. När jag flyttade till Brooklyn för femton år sedan var det en samma multinationella miljö. Jag kände mig hemma på en gång. Ända skillnaden från Sverige är att i Brooklyn är det ingen som frågar var du kommer ifrån, säger Filson Ali.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Yahye Abdirahman är 19 år och har bott hela sitt liv i Araby. Han är en av skådespelarna i filmprojektet. Han upplever mediabilden av Araby som fullständigt felaktig.

– Många har fördomar om Araby, om ungdomar och framför allt om araber. Det pågår otroligt mycket skapande och positiva aktiviteter här hela tiden, men media kommer bara hit när någon bränner bilar eller gör något annat dumt. Det är som att samhället behöver en syndabock, Araby, säger han.

En annan av de unga skådespelarna är Robert Cruciat. Han ser sin medverkan i filmprojektet som en möjlighet att göra sin röst hörd.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

– Att få vara med och förändra bilden av Araby är stort för mig. Vi som bor här känner en stor stolthet över vårt område som vi vill förmedla.

Annons

Filson Ali är cirka 15 år äldre än de medverkande ungdomarna i projektet. Hur har Araby förändrats sedan Filson bodde i området under 90-talet?

– Fritidsgården har lagt ner och några andra mötesplatser har försvunnit. Det är synd, konstaterar hon och de andra instämmer.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Långfilmen ska vara en fiktiv film baserad på Filsons egna upplever och händelser, men även influerad av ungdomarnas upplevelser. Filmarbetet kommer fortgå under hela våren och sommaren i Araby. Ambitionen är, berättar Filson Ali, att skicka in piloten till SF till sensommaren för att kunna söka pengar för inspelningen. Förhoppningsvis kan de börja spela in tidigt nästa vår.

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.