HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Låst dörr kan bli en dyr affär

Västra Götaland I Tibro kostar det 150 kronor att få sin dörr upplåst efter kontorstid. I Tanum är priset 2 500. Det visar Hem & Hyras granskning.
Foto: Stefan Svensson
Petra Carlsson har alltid extranyckeln hängande i kedjan innanför ytterdörren så att kvartersvärden Helen Jörgensen kan ta sig in.

Hem & Hyra har undersökt vad det kostar att låsa sig ute hos de 37 kommunala bostadsbolagen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Kartläggningen visar att skillnaderna är stora. Särskilt om det sker utanför kontorstid. Billigast är det hos Tibrobyggen. Där får hyresgästerna betala 150 kronor för en sådan utryckning. Dyrast är det hos Tanumsbostäder, där det kostar 2 500 kronor.
En prislapp som Tanumsbostäders vd, Björn Berntsson, förklarar så här:
– Vi har ett skötselavtal med Riksbyggen och de har sitt säte i Uddevalla, över sex mil bort. Om en hyresgäst låser sig ute efter att vi stängt kontoret skickar de en person därifrån. Sedan debiteras vi på 2 500 kronor. Det handlar alltså inte om någon plusaffär för oss.
Tanumsbostäder toppar även listan när det gäller kostnad för upplåsning under kontorstid. 1 000 kronor kostar det då.
– Även det bottnar i vårt skötselavtal med Riksbyggen. Regeln är att de ska komma och öppna även under kontorstid. Men i praktiken är det oftast någon av oss på bolaget som åker ut och låser upp vid de här tillfällena. Och då tar vi inte något betalt för det, säger Berntsson.
Men nu kan det bli ändring. Björn Berntsson tycker nämligen själv
bolagets avgifter för en upplåsning bör diskuteras.
– Självklart vill vi inte toppa en sån här lista. Det är illa nog att vi ligger högt på listorna som rör kommunala taxor för vatten- och avlopp. Jag ska ta upp frågan med vår styrelse. Och kanske tycker de att vi ska organisera detta på ett annat sätt, säger Berntsson och tillägger:
– Samtidigt är det en komplicerad fråga. Om vi bestämmer oss för att inrätta en egen jour kan vi pressa ner priset för exempelvis en upplåsning. Men då ska den jourpersonalen avlönas och den kostnaden skulle i slutänden landa på samtliga hyresgäster.

I Lidköping har det kommunala fastighetsbolaget, AB Bostäder, satt in så kallade tublås i hyresgästernas dörrar. Högt upp till vänster på varje ytterdörr sitter en låscylinder. Om hyresgästen råkar låsa sig ute kommer kvartersvärden, låser upp cylindern och fiskar upp extranyckeln som hänger i en kedja på insidan.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Vi har haft den här lösningen i många år och jag tycker den fungerar väldigt bra. För mig är det skönt att slippa gå runt med en huvudnyckel som går till alla dörrar. Och som hyresgäst slipper man oroa sig för att någon går in i lägenheten utan att man gett sitt medgivande, säger kvartersvärden Helen Jörgensen.

Annons

Petra Carlsson har bott på Margretelund i Lidköping i tio år. Än så länge har hon inte låst sig ute.

– Det är bra att man måste låsa med nyckel när man går hemifrån. Hade det bara varit att slänga igen ytterdörren efter sig hade det varit större risk att låsa sig ute, säger hon.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Om utelåsningen skulle ske utanför kontorstid är det Securitas som kommer. Då får hyresgästen betala en avgift på 500 kronor för att komma in.
Vad händer om man låser sig ute och inte har hängt en extranyckel i kedjan?
– Då får man kontakta en låssmed och själv stå för den kostnaden, säger Helen Jörgensen och tillägger:
– Lyckligtvis är det väldigt sällan som våra hyresgäster låser sig ute. Då är det vanligare att man råkar glömma sin nyckelknippa i tvättstugan. Och där är det ju lätt fixat av oss att låsa upp.

Annons

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna
Dokument & filer Så mycket kostar det att låsa sig ute

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.