Annons

Lättare återvinna batterier

Nyheter Regeringen skärper kraven för insamling av uttjänta batterier. Producenterna ska ta ett större ansvar och år 2016 ska tre av fyra batterier samlas in.​

​Det var i förra veckan som regeringen beslutade att införa producentansvar för batterier.

Annons
Det betyder att tillverkarna i framtiden blir skyldiga att erbjuda uppsamlingsplatser för samtliga batterier, precis som för elektriska produkter.
Tidigare har producenterna endast varit skyldiga att samla in batterier tyngre än 3,5 kilo. Ansvaret för de mindre batterierna har i stället legat på kommunerna.
Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2009, enligt Miljödepartementet.
 
Regeringen passar samtidigt på att formulera ett mål för den framtida insamlingen. Tre av fyra små batterier ska samlas in år 2016 och redan nästa år ska 95 procent av övriga batterier, som bilbatterier, samlas in.
Bakgrunden till de skärpta kraven är ett EU-direktiv från förra året som syftar till att samordna lagarna i medlemsländerna.
En annan nyhet på miljöområdet är att det sedan i lördags är möjligt att återvinna mjukplast, som till exempel plastpåsar och plastfolie.
Det medför att flera tusen ton plast som tidigare gick till förbränning nu kan samlas in, enligt förpackningsindustrins organisation, FTI.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.