HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Lättare att sätta dit svartmäklare”

Nyheter Förutsättningarna för att sätta dit personer som handlar med hyreskontrakt har ökat. Den slutsatsen drar Kristian Halldin på polisens underrättelserotel, efter gårdagens HD-dom.

Svarta lägenhetsaffärer ska bokföras – även om de är olagliga. Det slår Högsta domstolen (HD) fast i ett beslut som offentliggjordes i går och som Hem & Hyra var först att rapportera om.

Ärendet som togs upp Högsta domstolen gällde ett fall där två män tagit emot minst 1,9 miljoner kronor för att ha förmedlat nio svarta hyreskontrakt på attraktiva adresser i Göteborg.

Läs ocksåSå kan domen om Östermalmslägenheten förändra hyresmarknaden: "Oerhört skönt!""Risken för fastighetsägarna är betydligt större än hittills", säger advokat Sebastian Ländin om domen i fallet med lägenheten på Östermalm.

Men HD:s vägledande dom kan få betydelse i långt mer än i det enskilda fallet i Göteborg. I och med att svarta lägenhetsaffärer ska bokföras, även om de är olagliga, finns det ytterligare en brottsrubricering den som ägnar sig åt den här typen av affärer kan fällas för. Försäljning av hyreskontrakt hamnar annars under rubriceringen brott mot jordabalken.

– Det är jättekul och ett kliv framåt. Det betyder att det finns ett nytt lagrum att använda när vi utreder och vi kan se den här brottsligheten ur ytterligare ett perspektiv, säger Kristian Halldin, analytiker på polisen i Stockholms läns underrättelserotel, som kartlagt den illegala handeln med lägenhetskontrakt inom den organiserade brottsligheten i Stockholm.

Om domen går att använda vid bekämpning av annan olaglig verksamhet är för tidigt att spekulera i, enligt Kristian Halldin.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

– Men när det gäller handeln med hyreskontrakt finns inget tvivel. Svarta lägenhetsaffärer ska bokföras, säger han.

Läs även Hem & Hyras granskning av svarta kontrakt.

Läs också Nu kan Yasmine pusta ut – Högsta domstolen prövar inte hyresvärdens stämning Östermalmslägenhet och miljoner i potten när HD prövar misstänkt bulvanuthyrning "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.