Annons

”Lättare att sätta dit svartmäklare”

Nyheter Förutsättningarna för att sätta dit personer som handlar med hyreskontrakt har ökat. Den slutsatsen drar Kristian Halldin på polisens underrättelserotel, efter gårdagens HD-dom.

Svarta lägenhetsaffärer ska bokföras – även om de är olagliga. Det slår Högsta domstolen (HD) fast i ett beslut som offentliggjordes i går och som Hem & Hyra var först att rapportera om.

Ärendet som togs upp Högsta domstolen gällde ett fall där två män tagit emot minst 1,9 miljoner kronor för att ha förmedlat nio svarta hyreskontrakt på attraktiva adresser i Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men HD:s vägledande dom kan få betydelse i långt mer än i det enskilda fallet i Göteborg. I och med att svarta lägenhetsaffärer ska bokföras, även om de är olagliga, finns det ytterligare en brottsrubricering den som ägnar sig åt den här typen av affärer kan fällas för. Försäljning av hyreskontrakt hamnar annars under rubriceringen brott mot jordabalken.

Annons

– Det är jättekul och ett kliv framåt. Det betyder att det finns ett nytt lagrum att använda när vi utreder och vi kan se den här brottsligheten ur ytterligare ett perspektiv, säger Kristian Halldin, analytiker på polisen i Stockholms läns underrättelserotel, som kartlagt den illegala handeln med lägenhetskontrakt inom den organiserade brottsligheten i Stockholm.

Om domen går att använda vid bekämpning av annan olaglig verksamhet är för tidigt att spekulera i, enligt Kristian Halldin.

Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

– Men när det gäller handeln med hyreskontrakt finns inget tvivel. Svarta lägenhetsaffärer ska bokföras, säger han.

Annons

Läs även Hem & Hyras granskning av svarta kontrakt.

Läs också Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!” Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.