Annons

Legionellarisk i många stockholmslägenheter

Stockholm Fyra av tio hyresgäster i Stockholm har så låg temperatur på duschvattnet att de riskerar att få en legionellainfektion. Det visar en granskning som miljöförvaltningen i Stockholm stad gjort.

​För att undvika att legionellabakterien växer till sig i varmvatten krävs en temperatur på minst 50 grader. Men när miljöförvaltningen i Stockholm granskade lägenheter hos 51 privata fastighetsägare visade det sig att vattentemperaturen i 41 procent av lägenheterna inte nådde upp till 50 grader.
– Enstaka lägenheter har legat under 40 grader men vanligast är att temperaturen ligger mellan 43 och 48 grader. Det är dåligt och väldigt allvarligt. Vissa sänker temperaturen för att spara pengar, säger Shahryar Hatami på hälsoskyddsavdelningen på miljöförvaltningen i Stockholm stad och projektledare för granskningen av hur fastighetsägarna lever upp till krav i miljöbalken.

Lite fler än hälften av anmärkningarna kunde åtgärdas genom att till exempel höja vattentemperaturen. Men i många fall krävs en utredning för att se varför vattnet är för kallt.
– Vi kräver att de ska åtgärda felen och släpper dem inte förrän de har rättat till felet, säger, Shahryar Hatami.

Annons
ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet drabbades 14 personer i Stockholms län av en legionellainfektion under 2010, då är de som smittats utomlands undantagna. Men enligt Björn Eriksson, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm som ingår i Stockholms läns landsting, är mörkertalet hyfsat stort.
– De fall vi hittar är de som får lunginflammation och blir så sjuka att de läggs in. Det är toppen av ett litet isberg vi ser, men hur mycket som finns under är svårt att säga, säger han.
 
Han vill inte överdriva riskerna med legionella utan betonar att risken att friska människor ska få en legionellainfektion är liten. Det är när vattenångor som innehåller legionellabakterien andas in som infektionen kan fås.
 
De som riskerar att få legionärssjuka är människor med sämre immunförsvar på grund av att de till exempel har en allvarlig sjukdom som cancer. En annan riskgrupp är rökare.
–Bor man i ett hus med för låg vattentemperatur och tillhör riskgrupperna finns det så klart en risk, säger Björn Eriksson.
 
Shahryar Hatami råder dem som är oroliga att mäta sin vattentemperatur då och då.

Annons
Läs också Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd” Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Värden om att Karin, 96, smittades av legionella: "ska inte finnas i husen" Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.