Annons

Lenas och Susannes grönskande oaser blev till sten – Uppsalahem vill ha enhetliga uteplatser

Uppsala Hyresgästerna i Sala backe är förbannade; deras omtyckta uteplatser ska minskas ner. Uppsalahem vill att alla uteplatser ska vara enhetliga.

– Vi har blivit lurade av Uppsalahem, säger Lena Ström, och Susanne Edvinsson och Christel Ek håller med.

– Förut hade vi en väldigt bra dialog med dem men inte numera, säger Christel Ek.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Innan allt började var Lenas uteplats som ett extrarum med trädäck och staket, sittgrupper, rosor, syrener och grönsaksodling. Där fanns plats för vänner och familj att hälsa på.

Susanne Edvinsson bor bredvid.

– Uteplatsen var min oas. Den gjorde att jag ville bo kvar, säger hon.

Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Förutom möbler hade hon två äppelträd och tre rabatter.

– För två år sedan anlitade jag en trädgårdsmästare som hjälpte mig planera uteplatsen.

I juni 2021 fick hyresgästerna i Lechehusen i Sala backe brev från Uppsalahem om att tömma uteplatserna inför en dränering.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.
Christel Ek, fr v, Susanne Edvinsson och Lena Ström är förbannade för att uteplatserna har minskats i storlek. De vill att det både ska gå att odla och umgås med vänner där. ”Min uteplats betydde jättemycket för mig”, säger Lena.

På deras gemensamma gräsmatta fanns då en särskild yta för förvaring av trädäck och utemöbler, och i pallkragar kunde de sätta sina blommor och buskar under dräneringen.

– Det stod också att vi skulle få flytta tillbaka allting när dräneringen var klar, säger Susanne Edvinsson.

Annons

Men så blev det inte.

Uteplatserna skulle bli mindre

I somras fick hyresgästerna veta att deras uteplatser skulle minskas i storlek. Alla skulle bli 2 gånger 3,5 meter och ha stenplattor och spireabuskar.

– Ingen hyresgäst här ville ha spireor. När vi sa det fick vi till svar att de är fina, och ifall vi ville odla något annat skulle vi få pallkragar på stenplattorna. Men det går ju inte; då blir alldeles för trångt att vara där, säger Lena Ström.

När hon flyttade in 2016 var uteplatsen som vild skog.

– Då frågade jag Uppsalahem om jag fick fixa till den och det fick jag. De sa att jag kunde titta på hur grannarna hade gjort och göra likadant, säger hon.

”Taskigt mot hyresgästerna”

Hyresgästföreningens förhandlare Lena Jansson Nordin har deltagit i flera möten mellan Uppsalahem och hyresgästerna:

– Det här är taskigt mot hyresgästerna. Många har lagt ner mycket pengar och tid på sina uteplatser. Tidigare har de fått tillstånd av Uppsalahem att ställa iordning sina egna uteplatser. Men det var muntliga överenskommelser som är svåra att bevisa nu.

Hyresgästen Yvonne Baudin fick ett trädäck uppbyggt på sin uteplats i 70-års present. Nu, när uteplatsen är mycket mindre, står bräderna hopsamlade på hög till ingen nytta.

Hon tillägger att i hyreskontrakten står att uteplatser ingår men där står inget om storleken.

– Men mark saknas ju inte. Det finns stora gräsytor vid varje uteplats.

På mötena har hon mött många upprörda hyresgäster som vill ha tillbaka sina uteplatser med egen prägel, och yta både för att odla och umgås.

Annons

– Vi har fått tvärnej. Uppsalahems representanter säger att man vill återställa området som det såg ut för 70 år sedan när husen byggdes, säger Lena Jansson Nordin.

Fler bostadsområden är aktuella

Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem, ger en annan förklaring.

– När vi dränerar om grunden behöver vi gräva bort befintligt material vid huset. Vi förstår att det river upp mycket känslor hos dem som vårdat sina uteplatser men vi behöver få till en långsiktig enhetlighet. Enhetligheten består av att alla uteplatser får en stenlagd yta och en häck som ska ge visst insynsskydd, säger hon.

Även i Gottsunda och Sävja kommer uteplatser bli mindre.

Är det en ny policy hos Uppsalahem?

– Vi minskar inte ner uteplatserna utan återställer dem till markytan som ingår i hyresavtalet. Krasst kan man inte ta mer mark från oss eller någon annan fastighetsägare – utan måste förhålla sig till ytan som är avtalad. Vi vill också säkerställa att uteplatserna har en skötselnivå som kommande hyresgäster kan hantera över tid.

Kommer det att ske i ytterligare områden?

– Vi kommer fortsätta arbeta enligt våra skötselplaner. Upptäcker vi att en hyresgäst tagit mer mark i anspråk än vad som är avtalet – kommer vi att påtala detta.

Fakta: Uppsalahem och uteplatserna

Uppsalahems hyresgästerna fick en broschyr när de flyttade in. I den står:

”En uteplats kan se ut på många olika sätt. Någon väljer att lägga stenplattor, trädäck eller trall på marken medan andra nöjer sig med en gräsmatta.”

”Att rama in sin uteplats kan hjälpa till att skapa en känsla av ett rum till”. ”Kontakta Uppsalahem för riktlinjer och tillstånd att sätta upp staket.

Läs också Ofrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest" Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.