Annons

Lennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet

Kungsbacka Många andra bostadsbolag är yrvakna, men Lennart Ek har en ovanlig värd. Eksta i Kungsbacka har arbetat med miljöfrågor sedan 1970-talet. Det har både de och Lennart nytta av idag.
Foto: Josephine Freje
Lennart Ek bor i ett passivhus som får energi från solceller och solfångare samt närvärme från biobränsle. ”Vi har bott här i åtta år och det är fantastiskt. Det bästa är att det är så välisolerat så att man inte hör ett knyst från grannarna eller trafiken”.

– Vi är 100 procent nöjda. Visst, hyran är lite hög, men jag tror vi sparar in på att kostnaden för värme är lägre. Det kostar ju skjortan även att bo i en miljöbov till fin hyresrätt, säger Lennart Ek.

Han bor i Vallda väster om Kungsbacka, i en radhus-hyresrätt. Huset är ett passivhus, precis som alla Ekstas bostäder i området Vallda Heberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Värmeväxlaren kontrollerar värmen i huset. Allt styrs från en central längre ner på gatan som känner av att det är rätt temperatur i alla lägenheter. Det finns inga element.

När husen uppfördes i början av 2010-talet var även byggprocessen utformad för att vara energisnål.

Men att byggandet kan vara lika viktigt som uppvärmning och el för klimatet är inget som Lennart Ek tänkt på. Det är inte i första hand för miljöns skull han har flyttat in.

– Nej, om jag ska vara ärlig så var det för att vår dotter bor i närheten, men visst är det en trevlig bonus att kunna bo miljövänligt och samtidigt nära henne.

Annons
Läs ocksåKlimatskulden kan bli en hyreschock – därför vore det en katastrof
Tjocka väggar. ”Det är väldigt svalt och gött på sommaren, det kan vara 30 grader ute utan att vi märker det här inne. På vintern kommer behaglig värme in genom ventilerna uppe vid taket”, säger Lennart Ek.

Vallda Heberg var inte kommunala Ekstas första gröna projekt.

Bolaget leddes i många år av centerpolitikern och miljöpionjären Ivar Franzén. Eksta började därför med miljötänkande redan på 1970-talet, något som var mycket ovanligt då.

Vd Christer Kilersjö säger att Eksta har tjänat mycket på det under senare år, när resten av samhället börjat komma i fatt.

Läs ocksåHöjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

– Det ger oss väldigt mycket gratis. Om Boverkets byggregler skruvas åt behöver vi inte ställa om. Och att få statligt bidrag för att bygga energisnålt var ingen större utmaning, säger Christer Kilersjö.

Annons
Christer Kilersjö, vd Eksta.

Men även Eksta måste anstränga sig mer om den globala uppvärmningen ska kunna bromsas.

– De senaste åren har vi jobbat mer och mer med byggprocesserna. Då måste man ställa krav redan i förfrågningarna för att få med sig rätt entreprenörer. Det är en lite större utmaning än att bara sköta allt i sin egen förvaltning, säger Christer Kilersjö.

LÄS MER: Akut klimatstress för Sveriges största värdar

Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Dorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp" Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta" Därför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.