Annons

Akut klimatstress för Sveriges största värdar

Göteborg För att bromsa den globala uppvärmningen måste värdarna krympa sin miljöpåverkan – snabbt och kraftigt. Sveriges största kommunala bostadskoncern tar täten och ska minska utsläppen med 90 procent på tio år.

Halvera koldioxidutsläppen till 2025. Minska 90 procent fram till år 2030.

Det extremtuffa uppdraget har Göteborgs kommunfullmäktige gett de kommunala bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder. Tillsammans utgör de Sveriges största allmännytta, med 75 000 hyresgäster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Framtiden-koncernen, där bolagen ingår, har fått samordningsansvaret för att ställa om hela Göteborg stads byggande. Dan Sandén är koncernens tekniska chef.

– Det är väldigt tuffa mål, och det brådskar. Nu håller vi på att organisera oss och försöker samla byggbranschens aktörer. Under 2021 ska vi starta ett pilotprojekt, säger Dan Sandén.

Dan Sandén, teknisk chef Framtiden.

Din bostad har stor miljöpåverkan. Bygg- och fastighetssektorn står för en femtedel av Sveriges klimatutsläpp.

Holger Wallbaum är professor i hållbart byggande på Chalmers tekniska högskola.

– En stor del av utsläppen kommer från driften. Hur vi värmer och kyler husen, levererar el och så vidare. Men de sakerna har samtidigt förändrats en hel del de senaste årtiondena, säger han.

Annons
Holger Wallbaum, professor i hållbart byggande vid Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers.

Nya, hårdare regelverk har gjort att bostäder som byggts sedan 1990-talet är betydligt energisnålare än äldre hus. Men i takt med att utsläppen för bostädernas drift minskar, så ökar den andra stora faktorns del i problemet. Att bygga husen.

– När vi bygger nytt i dag så står produktionen för 50 procent av klimatpåverkan under hela bostadens livslängd, säger Holger Wallbaum.

Det handlar om hur byggmaterial och inredning framställs, transporteras, omvandlas och används. Stål och betong genererar stora utsläpp. Leverantörer och entreprenörer i flera led påverkar slutnotan för klimatet.

Holger Wallbaum säger att Framtidens mål är svåra, men nödvändiga. Många fler skulle behöva göra samma sak.

Läs ocksåVästsvenska bostadsbolag vet inte vad de släpper ut

– Ska vi klara Paris-avtalet måste det göras nu. Det låter bråttom, men forskare har påpekat detta ända sedan 1970–1980-talet. Det är synd att vi tappat så mycket tid, säger Holger Wallbaum.

Fortfarande i dag vet många bostadsbolag inte ens hur stora deras totala koldioxidutsläpp är, visar Hem & hyras granskning. Det här är ett stort bekymmer, framförallt när det gäller arbetet med utsläppsminskande renoveringar, enligt Wallbaum.

Annons

– När bolagen bygger nytt följer de regelverken. Men de känner inte till sina befintliga bestånd, det saknas inventeringar.

Läs ocksåLennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet

Dan Sandén på Framtiden håller med om den analysen.

– Vi behöver kartlägga våra utsläpp så att vi har korrekt utgångsläge. Åtgärderna blir meningslösa om vi inte kan mäta och följa upp, säger Dan Sandén.

LÄS MER: Västsvenska bostadsbolag vet inte vad de släpper ut

Fakta: Uppvärmningen försvårar

Ett problem är att den globala uppvärmningens effekter kan öka energiåtgången, samtidigt som bostadsbolagen försöker minska den.

Nu installerar till exempel många värdar FTX-ventilation i sina äldre hus för att bättre klara framtida värmeböljor.

Men FTX drar samtidigt mer el än gamla system som bygger på självdrag.

Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Klimatskulden kan bli en hyreschock – därför vore det en katastrof Här planeras ny stadsdel – mitt i rödmarkerade riskzonen för skred Hårdare krav vid bostadsbyggen: Nya skred måste förhindras

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.