Linda vann tvist om tapeter
– Det känns som en jättelättnad, nu kan vi äntligen flytta in på allvar, säger Linda Ahlebrand, som tillsammans med sambo och två söner bor i en tre-fyra hos Bostadsbolaget i Rannebergen.
Annons
När Linda skrev kontrakt på lägenheten i höstas fick hon samtidigt skriva på ett så kallat inflyttningsavtal. Av det framgick att Linda och hennes sambo skulle få färg och tapeter på bolagets bekostnad för att kunna renovera väggar och dörrlister i stora delar av lägenheten, bland annat vardagsrum och sovrum.
– Bostadsbolaget verkade tycka det var självklart att jag skulle skriva på och själv ifrågasatte jag det inte då, säger Linda. Men nu i efterhand känner jag att de bara utnyttjade att jag är ung och inte känner till mina rättigheter.
Först vid inflyttningen såg familjen lägenheten omöblerad och insåg hur orimligt mycket jobb som skulle krävas för att få ordning på den skamfilade lägenheten.
– Det ska ju göras fackmannamässigt också, annars riskerar vi att få betala om vi skulle flytta, säger Linda, som i stället vände sig till Hyresgästföreningen.
Tvisten om tapeterna hamnade så småningom i hyresnämnden, där Hyresgästföreningens jurister företrädde Linda. Nämnden konstaterade att även om det finns ett inflyttningsavtal är det inte lagligt bindande.
Finns det ingen förhandlingsöverenskommelse om att hyresgästen själv ska ansvara för underhållet är det, enligt lag, hyresvärdens ansvar att åtgärda brister i lägenheten.
Därmed fick Bostadsbolaget svårt att driva sin ursprungliga linje. I stället slutade tvisten i en förlikning där bolaget nu gått med på att måla och tapetsera hemma hos Linda.
Sedan uppgörelsen i hyresnämnden har Bostadsbolaget beslutat att ändra de inflyttningsavtal som används i vissa av bolagets områden.
– Det ska tydligt framgå att det är en överenskommelse där vi skriver ner vad vi förbinder oss att göra i lägenheten och där hyresgästen bekräftar att han/hon har tagit del av informationen, säger bolagets informationschef Inger-Lena Bennman.
Bostadsbolaget tillämpar sedan ett år tillbaka behovsstyrt underhåll. Det innebär att hyresgästen aldrig kan tvingas att ta ansvar för underhållet.
Men om en hyresgäst vill ha renovering tidigare än vad bolaget anser behövs, kan det gå att göra en frivillig överenskommelse om att göra jobbet själv mot att bolaget står för färg/tapeter.
Annons
Fakta:
Ester Karlberg
Tips och råd:
Skriv inte på ett inflyttningsavtal om du inte anser att du vill/kan renovera själv.Om du ändå känner dig tvungen att skriva på måste det för att inflyttningsavtalet ska gälla finnas en förhandlingsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden om att hyresgästen själv ska stå för underhållet.
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.