Annons

Linköpingspar tog strid för rätt hyra – får pengar tillbaka

Linköping När Linköpingsparet upptäckte att de betalade 3 000 kronor för mycket i månadshyra vände de sig till hyresnämnden. Nu har de fått tillbaka en del av pengarna.
Foto: Jenny Knutsson
Linköpingsparet får tillbaka 15 000 kronor efter en förlikning i hyresnämnden.

Paret, en man och en kvinna, nappade på en annons på internet om en lägenhet i centrala Linköping som hyrdes ut i andra hand. Hyran för tvårummaren låg på 7 500 kronor i månaden.

– Vi tyckte direkt att det kändes högt, berättar mannen.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

De började undersöka saken och av Stångåstaden, som äger lägenheten, fick de veta att den vanliga hyran för bostaden ligger på 4 100 kronor. På hyresnämndens hemsida hittade de information om andrahandsuthyrning.

– Där står det att man i princip inte får lägga på någonting om man hyr ut i andra hand om inte lägenheten är möblerad.

Paret hyrde bostaden omöblerad.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

– Men ändå betalade vi 45 procent mer än den ordinarie hyran, säger mannen.

När de tog upp saken med kvinnan som de hyrde lägenheten av gick hon utan omsvep med på att sänka månadshyran en tusenlapp. Men Linköpingsparet var inte nöjda, utan vände sig till hyresnämnden för att få saken prövad. De yrkade att få tillbaka 24 100 kronor plus ränta.

Annons

När nämnden tog upp ärendet förklarade deras värd att hon inte ville betala tillbaka något eftersom hon haft kostnader på nästan lika mycket för att hyra ut. Hon presenterade en lista med kostnader för bland annat el, varmvatten och bredband, men hon ville även ha kompensation för resor hon gjort för att skriva kontrakt och lämna över nycklar samt för den tid hon lagt ner på administration i samband med uthyrningen. Paret ifrågasatte de uppgifterna och påpekade att kontraktskrivningen skett digitalt och att det därför inte borde finnas några resekostnader.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

I hyresnämndens uppdrag ingår att försöka få parterna att komma överens och i det här fallet nåddes en förlikning som innebär att kvinnan betalar tillbaka 15 000 kronor.

– Det känns bra. Jag tror att många inte har koll på vad som gäller vid andrahandsuthyrning. Jag studerar affärsjuridik. Om jag inte hade gjort det så hade vi troligen inte drivit ärendet. Folk i allmänhet känner inte till att hyresnämnden finns och att det inte kostar något att vända sig dit, säger mannen.

Han menar att den rådande bostadsbristen trissar upp andrahandshyrorna.

– Folk är beredda att betala mycket för att få någonstans att bo.

Paret har nu flyttat från den aktuella lägenheten.

Annons

Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen, tipsar om att kolla med fastighetsägaren om man misstänker att den hyra man betalar är för hög.

– Lagen säger att hyran ska vara skälig och det betyder oftast att den som hyr i andra hand ska betala samma hyra som förstahandshyresgästen. Men enligt praxis så kan man lägga på mellan 10 och 15 procent om lägenheten är fullt möblerad, säger hon.

Ingrid Buskas påpekar att det är möjligt att begära tillbaka pengar även efter att man har flyttat ut.

– Men det måste ske inom tre månader och man kan bara få tillbaka hyra för ett år bakåt i tiden från ansökningsdagen.

Fakta: Så ser reglerna ut

• Förstahandshyresgästen har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har förstahandshyresgästen rätt att göra ett påslag på hyran. För bostadsrätter gäller andra regler.

• Den andrahandshyresgäst som har betalat en oskälig hyra kan vända sig till hyresnämnden och begära att få tillbaka den del av hyran som är oskälig.

Källa: hyresnamnden.se

Läs också JO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel person Sexbarnsfamilj hotades med vräkning - av kommunen som fixat kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.