LO: Satsa 15 miljarder på bostadsbyggande
I rapporten ”Bostadsbyggande för fler jobb” konstaterar den fackliga organisationen LO att bostadsbristen ökat nästan tre gånger sedan år 2000. Samtidigt går nästan 400 000 människor utan arbete i landet.
– Vi föreslår en stimulans på 15 miljarder kronor till ökat bostadsbyggande. Det skulle ge 26 000 jobb. Stimulansen bör riktas mot byggandet av hyresrätter och studentlägenheter, som det råder särskilt allvarlig brist på, säger Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande.
I dag har cirka 44 procent av landets kommuner bostadsbrist, enligt rapporten, och så mycket som 85 procent av kommunerna uppger att de har brist på hyresrätter.
LO vill också att rotavdraget, skatterabatten för renovering och tillbyggnad av villor och fritidshus, ska omfatta även hyreshus och bostadsrättsföreningar.
Ingela Edlund hävdar att en satsning på bostäder är som att slå tre flugor i en smäll.
– Att investera i bostadsbyggande är inte bara en bostads- och sysselsättningsfrämjande åtgärd. Ett renoveringsprojekt för miljonprogrammen och energiinvesteringar i det befintliga beståndet är lika mycket en miljöpolitisk åtgärd.
Förutom att ökat bostadsbyggande skapar nya jobb direkt, innebär fler bostäder också bättre möjligheter till en matchning mellan arbetssökande och lediga jobb.
– Bostadsbristen drabbar särskilt unga, som hindras från att flytta hemifrån och ta ett jobb eller studera på annan ort. Bostadsbristen låser in människor i arbetslöshet. Därför vill vi nu investera i ett ökat bostadsbyggande, säger Ingela Edlund.
Hon förklarar att LO ser bostäder som en del av samhällets infrastruktur, något hon inte upplever att den sittande regeringen gör.
– Nuvarande bostadsminister staplar bara utredningar på varandra. Han har nu tillsatt närmare sjuttio utredningar. Om man byggde ut även övrig infrastruktur, som exempelvis tunnelbanan i Stockholm, brukar bostadsbyggande komma som ett brev på posten.
Rapporten tar även upp problemet med de svenska hushållens höga skuldsättning.
– För att minska hushållens sårbarhet mot prisfall på bostäder bör vi stötta låg- och medelinkomsttagare genom att höja taken i socialförsäkringarna. Den borgerliga regeringens urholkning av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen har ökat sårbarheten för prisförändringar på bostadsmarknaden, säger Ingela Edlund.