HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lösspringande hund bajsade fritt – nu åker husse ut

Nyheter Som hyresgäst är man ansvarig för sina husdjur. Det har en äldre man i Göteborgsområdet bittert fått erfara. Det spelar ingen roll att hunden numera är död – mannen blir av med sitt hyreskontrakt.
Foto: Göteborgs tingsrätt
Spang fritt. Hunden sprang fritt i närområdet och uträttade sina behov lite varstans. Nu tvingas hyresgästen flytta.

Av tingsrättsdomen att uttyda tycks hundägaren vara något av en mardrömsgranne för de andra som bor på 65-plusboendet i Göteborgstrakten. Han uppges ofta vara full, störande och otrevlig. Hyresgästen städar inte och det står sopor i lägenheten.

Dessutom röker han inomhus så till en grad att värden vid flera tillfällen fått sätta in en luftrenare i trapphuset. Och så har han satt upp otillåten byggnation på uteplatsen i form av ett partytält.

Läs ocksåHemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra"Hemlös som sitter på en bänk på en tågstation

Det som beskrivs ovan är emellertid inte den allvarligaste anmärkningen. Ända sedan hyresgästen flyttade in för drygt två år sedan har han låtit sin blandrashund springa löst i både närområdet och ute i samhället. Bland annat i närheten av en skola och utanför Systembolaget.

Det framgår av de bilder som lämnats in som bevis till Tingsrätten i Göteborg. Där framgår också att hunden uträttat sina behov lite varstans. Enligt värden har bajs från hunden hittats såväl runt fastigheten som i hissen.

Annons

Hyresgästen hävdar att han inte alls vanvårdat lägenheten eller stört sin omgivning. Värden hävdar att hyresgästen fått chansen att lägga om sin livsstil genom att skicka flera rättelser, men det håller inte hyresgästen med om. Den enda rättelse han fått gäller misskötsel av hunden och den är numera död. Ett kremeringsintyg från ett djursjukhus bifogas som bevisning.

Läs ocksåGrillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktetRäddningstjänsten och en grill.

Tingsrätten skriver att värden inte bevisat att hyresgästen fått några skriftliga rättelseanmaningar annat än det som gäller hunden. Att hyresgästen är störande, röker inomhus och har satt upp ett partytält på täppan är inte skäl nog att han ska tvingas flytta.

Den bristande uppsikten över hunden ser tingsrätten emellertid allvarligt på. Flera vittnen berättar om hur hunden strövat fritt och bajsat utan att ägaren plockat upp fekalierna. Ett av vittnena berättar dessutom att hyresgästen bara gapat och svurit när hon sagt åt honom att ha koll på hunden.

Det framgår av både vittnesuppgifter och rättelseanmärkningar att hunden sprungit fritt och skapat obehag för grannarna. Att det dessutom är ett 65-plus boende gör att de boendes trygghet ska anses vara särskilt skyddsvärd.

Annons
Läs ocksåVärd skilde sig och ville ha lägenhet - sa upp hyresgäster

De störningar som den lösspringande hunden orsakat är så allvarliga att mannen blir av med sitt hyreskontrakt och måste flytta utan dröjsmål. Att hunden numera är död spelar ingen roll.

Tingsrättens dom kan överklagas till hovrätten, men då krävs prövningstillstånd.

Fakta: Ditt ansvar som djurägare

Du som hyresgäst är skyldig att se till att dina husdjur inte utsätter grannarna för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller som annars försämrar bostadsmiljön på ett sätt som inte skäligen bör tålas.”. Källa: 25 § hyreslagen.

Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Kastade vattenballonger och sköt fyrverkerier från lägenheten – kan vräkas efter flera varningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.