Ludde blev grön – matte och husse ersätts
Makarna Håkan och Kristina Jonsson flyttade på hösten 2014 in i ett rött hus med röda knutar på landet utanför Eksjö. Men nästan omedelbart började de misstänka att något var fel med vattnet.
– När jag tappade upp ett dricksglas så reagerade jag på att vattnet var grågrönt. Men jag ville tro att det berodde på ljuset, säger Kristina.
Båda makarna fick diarré och när de duschade färgades håret grönt. Golden retrievern Ludde blev grönfärgad, efter att han badats, enligt Kristina Jonsson. De lyckades emellertid inte övertyga hyresvärden att det var något fel på vattnet.
Genom Hyresgästföreningen fick paret reda på att de kunde begära ersättning för bristen i boendet, det vill säga att vattnet inte var tjänligt. Eftersom värden inte ville ge någon som helst ersättning, och hävdar att det inte är något fel på vattnet, hamnade frågan i tingsrätten. Med prover kunde paret bevisa den dåliga vattenkvalitén. Tidvis var vattnet otjänligt att dricka för såväl människa som hund, enligt analyserna.
– Gränsvärdet för koppar i vattnet ligger på 0,2 milligram per liter. Den högsta noteringen var 3,28 milligram per liter, säger Chadi Elazzeh, jurist på Hyresgästföreningen som företrätt hyresgästerna.
Värden hävdar att han gjort vattenprov – som visar att det inte var något fel på vattnet. Han menar att hyresgästerna inte följt anvisningarna och inte låtit vattnet rinna tillräckligt länge innan provet togs.
– Jag tar själv tagit vatten från samma djupborrade brunn i 40 år och det har aldrig varit några problem. Nu har jag nya hyresgäster som har sett de prover jag gjort och inte de har inte några klagomål, säger hyresvärden.
I en förlikning enades de om att makarna skulle slippa att betala den sista månadshyran. Makarna Jonsson har numera flyttat och bor i en lägenhet i ett mindre samhälle.
– Vi trivs jättebra. Värden är toppen och vi har kommunalt vatten som det inte är något fel på, säger Kristina Jonsson.