Annons

Gävles dricksvatten måste kokas

Gävle Allt dricksvatten i större delen av Gävle kommun måste kokas sedan en stor läcka inträffade på Brynäs i natt. Gästrike vatten tror inte att problemet är löst förrän efter helgen.

Stora delar av Gävles dricksvatten är inte tjänligt efter en läcka som upptäcktes i natt. Majoriteten av dem som bor på Brynäs har inget vatten alls.

Gästrike vatten meddelade tidigt i morse alla som berörs i kommunen via tjänsten UMS som används i nödlägen som detta. (Läs mer om tekniken här.)

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

På eftermiddagen kom ett nytt sms där man beklagar problemen som det otjänliga vattnet orsakar och man ber samtidigt om stor sparsamhet med vattnet.

– Vi uppdaterar också vår hemsida löpande under dagen. Som vi bedömer det nu kommer det här inte att vara löst förrän efter helgen, säger Therese Staff, kommunikatör på Gästrike vatten som ägs gemensamt av Hofors, Älvkarleby, Ockelbo och Gävle kommuner.

Annons

Den dricksvattenledning där läckan upptäckts finns på Brynäsgatan- Tredje Tvärgatan på Brynäs. Varför läckan uppstått vet man ännu inte men ledningen är från slutet av fyrtiotalet, alltså runt 70 år. 

Läs ocksåFamiljen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskinEn man som tittar rakt fram. Ett vattenglas som fylls på.

De flesta som bor på Brynäs är alltså helt utan vatten och måste själv hämta det de behöver i kvarteret Mejseln där en tankbil ställts upp. För övriga Gävlebor gäller att vattnet kan användas för disk och tvätt och dusch men dricksvattnet ska kokas och mat tillredas i kokande vatten.

Kaffebryggare som inte når upp till 100 grader ska alltså inte användas med vatten direkt från kranen utan med vatten som först kokats. Det samma gäller för tandborstning och avsköljning av grönsaker, koka vattnet först. Det räcker att ge vattnet ett uppkok, därefter kan man lägga ned det man vill tillaga eller ställa vattnet att svalna.

På hemsidan, länk här, listar Gästrike vatten de delar av Gävle kommun som berörs: Oppala, Björke, Åbyggeby, Hille, Forsby, Strömsbro, Sätra, Näringen, norr, centrum, söder, Brynäs, Andersberg, Hemlingby, Bomhus, Karskär.

Annons
Läs ocksåSvåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka

Områden som inte berörs är Valbo, Forsbacka, Hagaström, Furuvik, Hamrångefjärden, Totra, Bergby, Axmar och Hedesunda.

Fakta: Tänk på det här

Du behöver bara ge vattnet ett uppkok innan du ställer det att svalna.

Koka allt dricksvatten.

Koka vattnet du ska använda i kaffebryggaren.

Koka vattnet du ska skölja grönsaker i.

Koka vattnet du ska använda vid tandborstning.

Du kan använda kranvattnet till tvätt, disk och dusch.

Läs också Lilian och Pontus vann segdragen tvist mot värden i Högsta domstolen Det regnade in i sovrummet – hyresgäst får nära 90 000 kronor i ersättning Vanvårdade hyreshuset i Härnösand till salu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.