Luis vräktes men fick tillbaka lägenheten
När Kronofogden kom för att verkställa vräkningen blev Luis helt apatisk.
– Jag visste inte vart jag skulle gå. Det enda jag fick ta med mig var lite kläder och småsaker. Första veckorna sov jag i källaren.
Det var februarihyran Luis släpade efter med. Efter Kronofogdens delgivning om avhysning har man tre veckor på sig att få tillbaka hyresrätten. Luis betalade skulden i tid och kunde bevisa det. Men papper, delgivning och kvitton han fått skriva på har varit svåra att förstå. Orden är juridiska termer och nyanserna i språket lätta att missförstå.
Hans hyresvärd Akelius använder sig av inkassobolaget Intrum Justitia för att få in sena betalningar. De gick vidare direkt till Kronofogdemyndigheten för indrivning och avhysning.
Tingsrätten valde att inte stoppa beslutet och dagen efter domen åkte Luis ut ur lägenheten.
Hans två döttrar bor i närheten och han har dem hos sig varannan helg.
– Det var svårt. När de frågade om vi kunde gå hem till mig svarade jag att det inte gick, berättar Luis.
Efter ett par veckor fick han låna en säng hos en kompis. Men tiden utan bostad har tärt på honom, både fysiskt och psykiskt.
Nu gäller det för Luis att sköta sina hyresbetalningar. Det nya avtalet innebär att han bara har en månads uppsägningstid.
– Det finns ett chilenskt ordspråk: Taket först. Nu har jag fått en ny chans, säger Luis.
För att stoppa vräkningen vände sig Hyresgästföreningens jurist Göran Walldin till tingsrätten:
– Den ska bara ta ställning till om den hyra det gäller är betald, andra skulder är oväsentliga. Här kunde de gjort en mer noggrann utredning, säger han.
Sakfrågan, om hyresgästen har rätt att bo kvar, prövas vid ett annat tillfälle. Och det kan ta tid. I det läget valde han att förhandla med bostadsbolagets företrädare. Avtalet konfirmerades sedan av tingsrätten.
Om det blir problem med hyran är det viktigt att ta tag i dem snabbt, till exempel med hjälp av Hyresgästföreningens jurist.
– När en hyresskuld väl har gått till Kronofogden är det bråttom. Mer än hälften av dem som kontaktar oss kommer för sent för att vi ska kunna hjälpa dem, säger Göran Walldin.
Om du har en hyresskuld kan hyresvärden skaffa ett beslut från Kronofogden för att få dig vräkt. Om du inte flyttar frivilligt är det Kronofogdens uppgift att tömma bostaden. Innan vräkningen måste socialförvaltningen underrättas. Källa: www.kronofogden.se