HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lurade till sig dubbel hyra

Göteborg En man på Hisingen i Göteborg ansåg sig ha rätt att ta ut mer än dubbla hyran när han hyrde ut sin etta i andra hand i några månader. Nu måste han betala tillbaka över 17 000 kronor.
Foto: Anna Hultberg

Det var i höstas som en yngre kvinna flyttade in i lägenheten på Hisingen. Hon hade skrivit på ett andrahandskontrakt för enrummaren, och skulle betala 8 000 kronor i månaden. Utöver det tillkom kostnad för parkering, och en månadshyra i deposition.

Men hyran för lägenheten var i själva verket betydligt lägre, bara drygt 3 000 kronor. När kvinnan flyttade ut efter några månader gick hon därför till hyresnämnden med sitt kontrakt, sina inbetalningar och ett krav på att få tillbaka 20 000 kronor.

Läs ocksåJim fick tusenlapparna tillbakaJim Andersson Breisch vid ett fönster.

Förstahandshyresgästen, en yngre man, hävdar å sin sida att kontraktet bara var ett skenkontrakt som skulle visas upp för kvinnans arbetsgivare. I verkligheten har hon varit inneboende hos honom medan hon letade egen lägenhet.

Annons

Pengarna som förts över till mannens konto har han tagit ut kontant och gett tillbaka till kvinnan. Han ville hjälpa henne eftersom hon hade tappat bort sitt bankkort, uppger han.

Men hyresnämnden anser inte att mannen har kunnat bevisa att kontraktet inte stämmer med verkligheten. Därför gäller den påskrivna handlingen – med en hyra som är på tok för hög.

Läs ocksåPeter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000Peter Skogh och ett hus

Enligt hyresnämnden skulle det vara skäligt att ta 3 700 kronor för den aktuella lägenheten, inklusive möbler och el. Trots att andrahandsuthyrningen bara varade några månader måste mannen därför betala tillbaka 17 200 kronor i överhyra.

Annons

Beslutet har överklagats till Svea hovrätt.

Fakta: Hur mycket får jag ta ut?
  • Hyr du ut din hyresrätt i andra hand får du ta ut den hyra du själv betalar, plus ett påslag för eventuella möbler (oftast 10–15 procent). Andrahandshyresgästen kan betala för el, internet och liknande – men tar du ut mer än så räknas det som överhyra.
  • Äger du en bostadsrätt får du ta ut en andrahandshyra som motsvarar driftskostnaden (avgift, el, internet, möbelslitage) och uppskattad kapitalkostnad. Den senare avgörs inte av vad du egentligen betalar för bolånet, utan beräknas som en ”skälig” årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.
Läs också Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Hyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronor Unik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.