Annons

Jim fick tusenlapparna tillbaka

Göteborg Andrahandstvåan i Majorna var fin. Men när Jim insåg att han betalade på tok för mycket krävde han tillbaka överhyran – och fick rätt.
Jim Andersson Breisch vid ett fönster.
Foto: Alexander Donka
"Det är för jävligt att folk pressar andra människor för egen vinning", säger Jim Andersson Breisch.

Jobbintervjun i Göteborg hade gått riktigt bra. Nu behövde Jim Andersson Breisch snabbt fixa någonstans att bo innan flyttlasset gick från Stockholm. Han annonserade på Blocket, och fick kontakt med en Majornabo. Det kändes rätt med en gång.

– Jag åkte och tittade på lägenheten, och kände att här vill jag absolut bo. Så vi skrev kontrakt, berättar han.

Läs ocksåFick tillbaka överhyra för bostadsrätt

Jim gick med på att betala 8 890 kronor i månaden för den delvis möblerade hyrestvåan på Karl Johansgatan. Utöver det skulle han stå för el, internet och försäkring. Men när han frågade förstahandshyresgästen om originalhyran fick han inget svar.

– Hon sade att det var den hyran hon behövde ha för utgifterna. Hon ville inte berätta vad hyran faktiskt var. Då började jag känna att det var något som inte stämde.

Jim kände redan till möjligheten att kräva tillbaka eventuell överhyra ett år bakåt i tiden. Därför lät han saken bero så länge, och flyttade in.
Innan ett år gått fick han ett nytt jobberbjudande, i Stockholm. Jim sade upp sitt andrahandskontrakt – och började samtidigt forska om den faktiska hyresnivån. Som medlem i Hyresgästföreningen visade det sig vara enkelt.

Annons
Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

– Jag ringde dem, och de begärde lite uppgifter. Sedan tog de fram den verkliga hyran. Det enda jag behövde göra var att diskutera med juristen hur jag ville gå till väga. Det gick väldigt bra, säger Jim.

Det visade sig att ordinarie hyra var 6 850 kronor. Jim väntade tills han hade flyttat ut, sedan krävde han tillbaka närmare 15 000 kronor för de månader han hyrt lägenheten. Förstahandshyresgästen protesterade, och menade att Jim i sin tur hade orsakat skador i bostaden.

– Hon var kanske lite sur på mig eftersom hon fick betala tillbaka ett antal tusen, tror Jim.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Tack vare Hyresgästföreningen behövde han aldrig ta konflikten personligen. Och eftersom nycklarna faktiskt hade hamnat på villovägar någon vecka i samband med återlämnandet accepterade Jim ett förslag om förlikning. Det gjorde även hans motpart, för att slippa en rättsprocess. I juni förra året landade drygt 13 200 kronor på Jim Andersson Breischs bankkonto.

Annons

– Det gör extremt mycket att få tillbaka dem. De pengarna gick till ocker, till henne. Hade jag kunnat spara den extra summan varje månad hade jag kunnat resa, ha högre levnadsstandard, säger han.

I dag bor Jim på ett annat andrahandskontrakt, denna gång i en bostadsrätt. Han vet att han betalar för mycket även här – 10 000 kronor för 34 kvadrat. Men i en bostadsrätt är det svårare att få tillbaka pengarna (se faktarutor). Den insikten svider.

– Det är för jävligt att folk pressar andra människor för egen vinning. Folk kan bli blåsta på jättemycket pengar. Det är inte rätt att någon annan stackare ska behöva anpassa sin livsstil för att få tak över huvudet. Jag önskar att fler gör som jag. Det är enda sättet att lära folk att ta skäliga hyror.

Fakta: Hur mycket får jag ta ut?
  • Hyr du ut din hyresrätt i andra hand får du ta ut den hyra du själv betalar, plus ett påslag för eventuella möbler (oftast 10–15 procent). Andrahandshyresgästen kan betala för el, internet och liknande – men tar du ut mer än så räknas det som överhyra.
  • Äger du en bostadsrätt får du ta ut en andrahandshyra som motsvarar driftskostnaden (avgift, el, internet, möbelslitage) och uppskattad kapitalkostnad. Den senare avgörs inte av vad du egentligen betalar för bolånet, utan beräknas som en ”skälig” årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.
Fakta: Jims bästa tips
  1. Dokumentera! Få allt på pränt: kontrakt, inventarier, kvitton, mejl, sms. Fota och ta skärmdumpar.
  2. Ta reda på originalhyran! Fråga grannar, Hyresgästföreningen eller gör en rimlighetsbedömning.
  3. Våga kräva pengarna tillbaka! Stå på dig.
Fakta: Så kräver du pengarna tillbaka
  • Kontakta Hyresgästföreningen om du misstänker att du betalar för mycket i andrahandshyra.
  • Är du inte medlem får du själv vända dig till hyresnämnden. För att få tillbaka hyra i efterhand måste du ansöka inom en viss tid – håll koll.
  • Se till att ha papper på allt. Utan bevis står du dig slätt i en rättsprocess.
Fakta: Se upp för fallgroparna

• Ansökan om återbetalning ska ske senast tre månader efter utflytt ur en hyresrätt. Du kan få tillbaka överhyra för max ett år bakåt i tiden.
• Reglerna är tuffare för dig som hyr en bostadsrätt. Du kan inte få tillbaka hyra i efterhand, utan bara från det datum du gjort ansökan till hyresnämnden. Du kan alltså få sänkt hyra för tiden som är kvar, men aldrig pengarna tillbaka. (Det här gäller förutsatt att ägaren till bostadsrätten är en privatperson. Annars kan det se annorlunda ut.)

Läs också Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan” Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.