HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kritik mot att Hembla tagit bort lekplatser – en av frågorna när kampanjveckan kom till Arboga

Gävleborg I stället för att åtgärda bristerna har hyresvärden Hembla tagit bort lekplatserna i Vilsta. Det var många hyresgäster bekymrade över när Hyresgästföreningen kom till Arboga för att sparka igång kampanjen "Tryggare tillsammans".

Chockhöjda hyror, brist på bostäder och sociala problem. Då är det extra viktigt att samlas och jobba tillsammans för ett tryggare boende.

Det är tanken bakom den kampanj som Hyresgästföreningen inlett den här veckan och som ska pågå året ut.

Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

Målsättningen sammanfattas i siffrorna 51/22. Det står för att minst 51 procent av alla som bor i hyresrätt ska vara medlemmar i organisationen och att 22 000 ska ha någon form av förtroendeuppdrag.

– Alla tankar och idéer behövs för att vi ska kunna skapa bättre boende för alla. Tillsammans är vi starka, säger Ermina Ilic, verksamhetsutvecklare med placering på Västeråskontoret.

Efter att ha varit ute och mött hyresgäster, informerat och tagit emot synpunkter, är hon övertygad om att målsättningen med kampanjen kommer att uppnås.

Läs ocksåDe bor i Sveriges första plusenergihus: ”Elpriset rör inte oss”Hyresgäster står på sin balkong.

– Ja, det känns så. Vi vet vad vi gör och vi kommer att bli ännu större och starkare.

I Arboga träffade Hyresgästföreningens representanter bland annat hyresgäster som bor hos Hembla i Vilsta.

Många uttryckte att de bor bra och att de trivs i området. Men det framkom också en del kritik. Bland annat mot att barnen inte har någonstans att leka sedan lekplatserna tagits bort.

Läs ocksåNu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.

– Vi har redan ett inplanerat möte med Hembla där vi ska ta upp de synpunkter som vi fick från hyresgästerna. Därefter blir det någon form av återkoppling, säger Ermina Ilic.

I Gävle har personal från Hyresgästföreningen bland annat sprungit i trappuppgångar på Brynäs och lämnat lappar i brevlådorna.

– Det är härligt att kunna vara ute i områdena igen efter det stopp det har blivit på grund av coronan. De vi träffat har varit glada och gjort tummen upp, säger verksamhetsutvecklaren Amelie Othén.

I Hälsingland har hyresgäster i Ljusdal och Bollnäs fått telefonsamtal och informationslappar.

– Det är bra att vi är ute och syns och hörs. Vi märker att det uppskattas, säger boendeutvecklaren Christer Forsberg.

I Bollnäs blev kampanjstarten extra lyckad. Där har Hyresgästföreningen haft svårt att få ihop en fungerande styrelse. Bara tre av sju platser har varit tillsatta. Men nu är styrelsen komplett efter ett möte där fyra nya ledamöter rekryterades.

– Bra personer varav flera med utländsk bakgrund. Ett riktigt genombrott, säger Christer Forsberg.

I Uppsala har Hyresgästföreningens personal bland annat ringt runt och delat ut flygblad i Gränby och Valsätra.

Kampanjstarten har också innehållit en del musikaliska inslag. Som exempelvis coronaanpassad ”balkongsång” i Arboga av trubaduren Torgny Hellberg.

Läs också Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.