Annons

Lyhördhet viktigast i hyresförhandlingarna

Dalarna Gör Monica och Kurt ett dåligt jobb får grannarna mindre pengar i plånboken. De har nämligen tagit på sig ansvaret att föra hyresgästernas talan när det hyresförhandlas.
Kurt Östberg och Monica Flöjt är två av alla förtroendevalda som hyresförhandlar för sina grannar. Foto: MATS JONSSON

Av de tio kommunala bostadsföretagen i Dalarna har alla utom Orsabostäder avslutat hyresförhandlingarna innan julhelgen. Gagnefsbostäder gav hyresgästerna en verklig julklapp genom att inte höja hyran alls och hyresgästerna hos Älvdalens kommunala bostadsföretag Norra Dalarnas Fastighetsbolag, fick den hittills högsta höjningen i länet, 0,85 procent. Förhandlingarna i Orsa har som Hem & Hyra tidigare berättat strandat.

Bland dem som förhandlar hyrorna för Hyresgästföreningens medlemmar är de flesta förtroendevalda. Hur det fungerar syns på illustationen till höger och hur det är att vara hyresförhandlare berättar Monica Flöjt och Kurt Östberg från grannlänet Gävleborg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Monica och Kurt såg till att vara väl pålästa när hyresförhandlingarna startade i höstas. De skaffade sig koll på räntepunkter, taxenivåer och andra faktorer som påverkar hyresvärdens ekonomi. 
Framför allt har de ägnat tid åt att känna av stämningen bland grannar och andra hyresgäster.

– Det gäller att ha stora öron i det här uppdraget, skrattar Monica Flöjt, som ingår i stora förhandlingsdelegationen i Hudiksvall.

– Alla vill ha ett nollresultat i år. Det är också vad vi jobbar för, säger Kurt Östberg, ordförande i stora delegationen och medlem i lilla delegationen i Hudiksvall.

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Resultatet av deras arbete påverkar direkt privatekonomin för cirka 8 000 Hudiksvallsbor. Misslyckas Kurt, Monica och de andra får grannarna mindre pengar att handla mat och kläder för.

– Det är ett ansvar som jag tar på största allvar. Men det är inget som skrämmer mig. Jag har fått bra utbildning och känner mig trygg, säger Monica.

Visst händer det att både hon och Kurt får pikar av hyresgäster som inte är helt nöjda. Men det är inget som de båda ideellt arbetande medlemmarna i Hyresgästföreningen tar personligt.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Det rinner av mig. Jag förstår ju att ingen vill betala mer hyra, säger Kurt Östberg.

Sin roll i lilla förhandlingsdelegationen med fem medlemmar beskriver han som en budbärare till stora delegationen med 18 medlemmar. Det är där besluten tas om att acceptera eller fortsätta förhandla.

Annons

Under själva förhandlingarna är det oftast den anställde förhandlaren som för Hyresgästföreningens talan efter att ha pratat ihop sig med de förtroendevalda.

– Om fem-sex pratar i munnen på varandra blir vi inte trovärdiga. Då har vi gett motparten ett övertag.

Vad är ett bra resultat?
– Ingen ska gå ut som förlorare. Båda ska känna sig som vinnare, säger Kurt Östberg.

Fakta: Dalahyror 2016
Bostadsföretag Höjning i procent
Gagnefsbostäder 0
Bärkehus 0,3
Kopparstaden 0,3
Gamla Byn 0,35
Ludvikahem 0,4
Morastrand 0,4
Rättviksfastigheter 0,4
Hedemorabostäder 0,45
Säterbostäder 0,5
Fakta: Så många förhandlar

Det finns 61 förhandlingsdelegationer och 25 husombud med förhandlingsuppdrag bara inom Hyresgästföreningen region Mitt som består av Dalarnas, Örebro, Värmlands och Södermanlands län.
I dessa 61 delegationer är 423 helt vanliga hyresgäster förtroendevalda för att förhandla hyror.

Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.