Annons

Lysekilsbostäders trea blir 125 kronor dyrare

Lysekil Beslutet om höjd borgensavgift kom som en blixt och fick kommunala Lysekilsbostäder att höja sitt hyreskrav rejält. Nu har bolaget och Hyresgästföreningen kommit överens om årets hyra.– Utifrån förutsättningarna är jag hyfsat nöjd, säger förhandlaren Håkan Fridolfsson.

​I november gick Lysekilsbostäder ut med ett hyreskrav på 3,86 procent. Grunderna för kravet var bland annat ökade kostnader för el, vatten och avlopp med mera. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen planerades till början av december.

Men i november beslutade kommunfullmäktige under sittande möte att höja borgensavgiften. Höjningen från 0,25 till 0,6 procent skulle innebära 1,3 miljoner i ökade kostnader för Lysekilsbostäder.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Bolaget reagerade snabbt med att höja sitt hyreskrav till 5,56 procent. Förhandlingarna fick skjutas upp och återupptogs först i tisdags.

Annons
Ett av samtalsämnena var borgensavgiften, som hyresgäster i Lysekil överklagat till förvaltningsrätten med hjälp av Hyresgästföreningen.
– Om vi vinner finns det ett större utrymme för underhåll. Annars får bolaget skära in på annat för att klara avgiften, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson.
 
Även om den föreslagna avgiftshöjningen går igenom står de överenskomna hyrorna fast. Det innebär en snitthöjning på 2,19 procent från 1 februari. För lägenheter med kallhyra blir höjningen något mindre (1,1 procent) medan den som har varmhyra får en något högre höjning (2,3 procent).
Det höjda yrkandet motsvarade 300 kronor mer per månad för en normaltrea. Nu stannar hyreshöjningen för trean på 125 kronor.

Lysekilsbostäder ska bli mer kostnadseffektiva och se över bland annat vakanser, värme och ventilation för att klara verksamheten trots tappet.
– Vi ska ro detta i land. Jag skulle aldrig gått med på en lösning som bolaget inte klarar, säger vd Torbjörn Karlsson.

Annons
Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.
 
Relaterat
Här finns kontaktuppgifter till Hyresgästföreningens förhandlare (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Läs också Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.