Annons

Maja och Mira startade gratis ridskola med käpphästar

Stockholm Många unga drömmer om att rida, men det är en dyr sport. 12-åriga Maja Opacic, Mira Forsell och en kompis startade en gratis käpphästridskola i Tallkrogen. Nu håller de lektioner en gång i veckan för ett dussin barn.
Foto: Linda Dahlin
Samlad dressyr. Maja Opacic och Mira Forsell kör ett dressyrpass som paus i hoppningen.

På en gräsplätt vid Tallkrogens centrum galopperar Maja Opacic och Mira Forsell runt med sina käpphästar och flyger över hinder som de har byggt själva.

De bor i hyreshusen intill och för ett år sedan startade de en ridskola för barn som bor i området. Nu är de inne på sin tredje termin. Eleverna hoppar mest, men det blir också dressyrpass och uteritter i området.

Hur kommer det sig att ni startade ridskolan?
– Vi vet att det är många som vill rida men inte har råd. Då kan käpphästar vara ett alternativ, säger Maja Opacic.

Vad är skillnaden mellan att rida på käpphästar och riktiga hästar?
– Känslan att hoppa över hindren liknar den man får på en riktig häst. Men när man håller på med käpphästar är skapandet av dem en lika stor del som att hoppa över hinder. Så man blir bra på att sy också, säger Mira Forsell.

Har hästarna olika personligheter?
– Ja en del käpphästar är lugnare och andra är lite vildare och kan skena iväg. Dem får eleverna inte rida på, säger Maja Opacic.

Ni hoppar väldigt högt, vad är rekordet?
– Nya rekordet från i sommar är en meter. När jag hörde att Mira klarat det i somras så bestämde jag mig också för att klara det. Det gäller att ha tålamod och tro på sig själv och våga satsa utan att tveka – och till slut tog jag också en meter, säger Maja Opacic.

Bra stuns i benen. Det nya hopprekordet för Maja Opacic och Mira Forsell är en meter.
Maja Opacic och Mira Forsell flyger fram över hindren.

Det sägs att hästtjejer blir bra ledare eftersom de är vana att styra över stora hästar, har ni utvecklats som ledare?

– Vi har blivit bra på att peppa de yngre och på att ta ansvar. Vi hämtar dem från Tallkrogsskolans gård inför varje lektion och ser till att alla kommer hem säkert. Ibland måste man plåstra om någon som ramlar, och då gäller det att vara lugn, säger Mira och Maja.

Händer det att ni får kommentarer när ni rider omkring på era käpphästar?
– Det är rätt många som tycker det är konstigt att vi håller på och man kan få en del syrliga kommenterar om det. Vi brukar svara lugnt och tacka. Det är synd att så många inte förstår att det här är en sport, vi får bra kondition av allt springande och hoppande, säger Maja Opacic.

Vad är nästa utmaning med ridskolan?
– Att ta med barnen på tävlingar och låta dem tävla. Det är roligt att komma ut och träffa andra som rider, säger Mira Forsell.

Att skapa hästarna och sy tillbehör som träns hör också till käpphästintresset.
Fakta: Växande sport
  • Trenden med käpphästridning kommer från Finland och börjar bli stor även i Sverige.
  • I somras invigdes Sveriges första käpphästarena i Fruängen med både hoppbana och dressyrbana. Det är SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, som står bakom arenan.
  • 2017 hölls SM i käpphästridning för första gången.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.