Annons

Malin tvingades betala värdens elräkning på 24 000 kronor

Grästorp En iskall dag i februari stängdes elen av hos Malin Falkeby och hennes familj. Hyresvärden hade inte betalat elräkningen. Först när Malin själv betalat värdens skuld fick de strömmen tillbaka. "Vi hade elva grader inne och fick hålla värmen med värmeljus i tre dagar", säger Malin.
Knut Skofterud, Emil Skofterud, Nora Skofterud och Malin Falkeby.
Foto: Kajsa Wedberg
Knut Skofterud och Malin Falkeby med barnen Emil och Nora lever med den ständiga oron över att elen och värmen i huset som de hyr ska stängas av på nytt. Deras värd betalar inte sina elräkningar.

Familjens nittonåriga dotter, Nora, var ensam hemma när strömmen försvann. Planen var att en kompis skulle komma över och att de tillsammans skulle titta på en film.

– Det var på alla hjärtans dag, så vi tänkte göra något mysigt. Men i stället fick jag panikringa runt till hyresvärden, energibolaget och mamma som var på jobbet, säger Nora.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Avbrottet var ingen tillfällighet. Grästorps Energi hade stängt av strömmen eftersom hyresvärden inte betalat räkningarna. Skulden låg på drygt 39 000 kronor.

– När vi äntligen fick tag på hyresvärden lovade han att betala. Men det visade sig att han bara betalade in den del av skulden som gått vidare till inkasso, ungefär 16 000 kronor. Så elen kom ändå inte tillbaka, säger Malin.

Huset som Malin Falkeby och hennes familj hyr ligger utanför Grästorp.
Huset som Malin Falkeby och hennes familj hyr ligger utanför Grästorp.

När föräldrarna Malin och Knut kom hem från jobbet den kvällen var det flera minusgrader ute och endast elva grader i huset. Nora hade tagit sig hem till en kompis. Men sonen Emil satt i mörkret och frös. Utan el hade han inte kunnat ladda sin urladdade mobil och alltså inte kunnat ringa för att fråga vad som hänt. Den natten försökte familjen hålla värmen genom att sova i vardagsrummet allihop. De hängde upp ett skynke i dörröppningen mot den kalla hallen.

– Det enda vi kunde göra var att tända värmeljus. Men det blev förstås bedrövligt kallt, säger Malin.

Malin Falkeby fick hänga upp ett skynke i dörröppningen ut till hallen för att försöka behålla värmen.
Malin Falkeby fick hänga upp ett skynke i dörröppningen ut till hallen för att försöka behålla värmen.

Utan el fungerade varken spis, kyl, frys eller pumpen som förser kranar och toalett med vatten. Mat för tusentals kronor förstördes och för varje timme som gick blev situationen alltmer ohållbar.

Annons

– Eftersom värden inte gjorde något fick vi försöka lösa problemet själva, säger Malin.

Läs ocksåSjälvhjälpsrätten – då fixar du felet själv och skickar notan till hyresvärdenHyresgästen Malin Falkeby fick själv betala sin hyresvärds skuld till elbolaget.

Hon kontaktade Hyresgästföreningen där Lilyana Kutinska tog tag i ärendet.

– Jag förstod genast hur desperat deras situation var. En familj utan uppvärmningsmöjligheter mitt i kallaste vintern. Läget var akut, säger Lilyana.

Lilyana Kutinska, juridisk ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg
Hyresgästföreningens ärendehandläggare Lilyana Kutinska hjälpte hyresgästen Malin Falkeby att nyttja den så kallade självhjälpsrätten. ”Innan man använder sig av den möjligheten ska man alltid diskutera med Hyresgästföreningen. Annars finns det risk att hyresgästen själv blir stående med kostnaderna”, säger hon.

Försöken att få värden att betala gav inget resultat. Å andra sidan bryr sig inte Grästorps energi om vem som betalar de förfallna fakturorna. Om bara pengarna kom in skulle elen slås på igen. Problemet var att Malin och familjen saknade de 24 000 kronorna som behövdes.

– Jag ringde runt till alla jag känner och fick till slut tag på en arbetskamrat som var villig att låna oss pengarna. Efter tre dagar utan el och värme kunde jag swisha in pengarna och elen kom tillbaka, säger Malin.

Familjen skulle gärna flytta men fyra vuxna, en hund och två katter behöver de något ganska stort och bostadsbristen är stor.
Katten Kakan är en av medlemmarna i familjen.

Med hänvisning till den så kallade självhjälpsrätten håller Malin just nu inne sina hyresinbetalningar. I stället betalar hon av skulden till sin jobbarkompis med motsvarande summa varje månad. Lilyana Kutinska på Hyresgästföreningen förklarar upplägget:

– Vi använder oss av den så kallade självhjälpsrätten. Det betyder att hyresgästen åtgärdar bristen själv och sedan drar av kostnaden på sina kommande hyror. Ofta, när det kan bli tal om självhjälpsrätt, handlar det om ett allvarligt fel i lägenheten. I det här ovanliga fallet handlade det om elen, som ju skulle ingå i hyran.

Annons
Läs ocksåStank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästernaEn kvinna utanför ett flerfamiljshus.

Nu har det hunnit bli april. Elen i huset utanför Grästorp fungerar men efter att ha talat med energibolaget vet Malin att ytterligare fakturor har hunnit förfalla.

– Värden har gått under jorden så varken vi eller Grästorps Energi får tag på honom, säger Malin.

I dagarna har huset lagts ut till försäljning på exekutiv auktion. Familjen, som gärna vill bo kvar, hoppas att det säljs och att den nya fastighetsägaren låter dem hyra vidare.

– Självklart skulle vi flytta om vi hade något alternativ. Men att hitta en ny bostad är inte lätt. Vi är ju fyra personer och har dessutom en hund och två katter, säger Malin.

Hem & Hyra har sökt hyresvärden men har inte lyckats nå honom.

Fakta: Självhjälpsrätt
  • Innebär att hyresgästen åtgärdar fel på hyresvärdens bekostnad.
  • Kostnaden för åtgärden betalas av hyresgästen som sedan drar av den på kommande hyror.
  • Kan bli aktuellt om värden underlåter att renovera en lägenhet trots att den har en standard som är lägre än den som hyresgästen har rätt att kräva.
  • Bör bara göras efter noggrant övervägande och efter diskussion med Hyresgästföreningen. Om hyresgästen agerar på egen hand och inte uppfyller alla så kallade rekvisiter finns det risk att det blir hyresgästen som får stå för kostnaden eller i värsta fall blir uppsagd, på grund av obetald hyra.
  • Finns med i Jordabalken.
  • Mer information om självrättshjälp hittar du här.
Läs också Mats pub är hans hemliga krypin Inte så lyckat hyresförhandla via sms Värsta värden gjorde fel när han ströp Victors el

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.