Annons

Malmö kommun vill pröva hisskravet

Malmö ​Tusentals nya bostäder skulle kunna skapas i Malmö genom att vindar byggs om till lägenheter. Det finns bara en hake - hisskravet. Därför vill Malmö kommun pröva lagen genom att få fram ett prejudicerande rättsfall. På tisdagen träffade Anders Rubin (S), byggkommunalråd i Malmö, Fastighetsföreningen för att diskutera en väg framåt.
– Med den bostadssituation som råder i Malmö har möjligheten att få fram nya bostäder till rimliga kostnader ett stort samhällsvärde. Det är djupt olyckligt att enkel väg framåt fastlåses av att vi upprätthåller ett regelverk som hör ihop med den gamla bostadsförsörjningspolitiken, säger Anders Rubin.
 
Lagen är tydlig. En omfattande förändring som inredning av vindarna ska jämställas med nybygge och då måste hiss finnas. Kommunen vill förändra reglerna så att tekniska och ekonomiska skäl skulle kunna motivera undantag.
 
Nyligen behandlade stadsbyggnadsnämnden ett ärende med tre fastigheter vid Bergsgatan, Södra Skolgatan och Simrishamnsgatan. Husen har bygglov för ett 20-tal lägenheter på vindarna. Ägaren hade begärt undantag från hisskravet, av kostnads- och utrymmesskäl. Ärendet bordlades i avvaktan på en prövning av lagtexten. Anders Rubin tycker att det är ett bra exempel på hur lagen på ett orimligt sätt stoppar nya lägenheter där det aldrig skulle gå att klämma in en hiss.
 
– Hur det kan bli bättre av att det inte byggs vindslägenheter alls är svårbegripligt. Vi har tidigare talat om att det kan byggas 1 500 vindslägenheter men siffran skulle kunna vara två gånger så hög. Och det är inte vilka lägenheter som helst, det är i områden där vi har väldigt svårt att få fram nya bostäder, säger Anders Rubin.
 
Därför vill kommunen få fram ett rättsfall som skulle kunna fungera som prejudikat.
 
– Vi vill pröva systemet. Vi håller på att diskutera med Fastighetsägarföreningen vilket fall som skulle vara lämpligt att driva, säger Anders Rubin.
 
Samtidigt håller kommunen på att ta fram kriterier för när man ska kunna bevilja undantag.
 
– Vi måste ha kriterier som är trovärdiga. Det kan inte räcka med att fastighetsägaren säger att det är för dyrt. Vi behöver någon formell att använda oss av. ​

Annons
Läs också Hissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarna Larmade om att hissen stannat – kan tvingas betala 80 000 kronor Deras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.