Annons

Mamma eller vårdare – viktigt vid överlåtelse

Uppsala En kvinna i Uppsala får nu överlåta lägenheten till sin funktionsnedsatte son trots att hon under en period även varit hans vårdare. När ärendet gick till hyresnämnden fattade Uppsalahem snabbt ett nytt beslut.
Foto: Monika Steczkó
Uppsalahem går nu med på att sonen får ta över kontraktet till lägenheten där han bott med sin mamma i många år.

Som hyresgäst har man enligt hyreslagen rätt att överlåta sitt kontrakt till en närstående som man levt tillsammans med när man själv flyttar.

Även dödsboet efter en avliden hyresgäst kan ha rätt att överlåta lägenheten under samma premisser.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Det räcker dock inte med att den som ska ta över kontraktet har varit folkbokförd på adressen. Det går inte heller att kvalificera sig för ett övertagande genom att vara inneboende hos exempelvis sin pappa eller sin mormor.

Krav som måste uppfyllas är att personerna ska kunna visa att de bott tillsammans varaktigt – i normalfallet cirka tre år – och under den tiden verkligen delat hushåll.

Dessutom ska den som vill ta över kontraktet vara en godtagbar hyresgäst i största allmänhet. Det vill säga vara skötsam och ha en ordnad ekonomi.

Läs ocksåNytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskönMed hjälp av vännens kötid fuskade sig mannen före i bostadskön hos Boplats Väst.

Alla de här kraven uppfyller en man i 25-årsåldern som vill ta över kontraktet till lägenheten i Uppsala där han och mamman levt tillsammans i många år.

Men när det förra året blev aktuellt med överlåtelse i samband med att mamman skulle flytta, fick de nobben av Uppsalahem.

Annons

Motiveringen var att mamman under en tidigare period varit anställd av kommunen som anhörigvårdare av sin funktionsnedsatte son. Därmed, menade Uppsalahem, hade rollerna som mor-son satts ur spel i det här hyresrättsliga sammanhanget.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

Den tillfälliga lösningen blev att mamman behöll kontraktet och fick godkänt av Uppsalahem att hyra ut lägenheten i andra hand till sonen.

Inför det att tillståndet för andrahandsuthyrningen nu är på väg att gå ut tog kvinnan hjälp av Hyresgästföreningen för att åter driva frågan om rätten att lämna över lägenheten till sonen.

Fallet såg ut att kunna få viktig principiell betydelse utifrån kvinnans tidigare dubbla roller som både mamma och anställd vårdare.

– Närståendebegreppet väger tyngre i det här fallet. De här personerna har bott ihop länge och delat hushållsgemenskap, säger ombudet Katarina Forsberg, jurist hos Hyresgästföreningens region Aros-Gävle.

Fallet gick till hyresnämnden – och fick en oväntat snabb upplösning.

Annons

När Uppsalahem fick ta del av papperen som Hyresgästföreningen skickat in för att kunna svara, tog juristen Lina Berglund omedelbart ett beslut om att säga ja till överlåtelsen.

– Utifrån den information vi nu fått är det styrkt att de här personerna är närstående och att de varit varaktig sammanboende. Därför tog jag beslut om att godkänna deras ansökan, säger hon.

Anledningen till att företaget tidigare gjort en annan bedömning känner Lina Berglund inte till.

– För mig är det här ett nytt ärende. Så vad som hänt tidigare kan jag inte svara för.

Fakta: Överlåtelse
  • En hyresgäst som inte längre behöver sin lägenhet kan överlåta den till en närstående som hyresgästen varaktigt sammanbott med.
  • Som närstående räknas i första hand föräldrar, barn, syskon och sambor. Men även barnbarn och andra släktingar kan komma ifråga.
  • Sammanboendet ska i normalfallet ha varat i tre år. Men det kan räcka med kortare tid.
  • Den som vill överlåta kontraktet ska ha använt lägenheten gemensamt med den som ska ta över.
  • Den som ska ta över ska också vara skötsam och ha en ordnad ekonomi.

Källa: Hyresnämnden, hyresnamnden.se.

Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Se upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.