Annons

Mamma får ta över lägenhet

Mjölby Hyresnämnden ger en Mjölbybo rätt att överlåta sin hyreslägenhet till sin mamma.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresnämnden i Linköping.

Den unge mannen har kommit in på en utbildning på gymnasienivå i Norrköping. Men för att få gå den krävs att han är folkbokförd i Norrköpings kommun.

Mannen har uppgett för hyresnämnden att han har möjlighet att bo hos en kompis där. Problemet är att om mannen säger upp kontraktet för lägenheten i Mjölby så skulle det innebära att hans mamma och lillasyster blir bostadslösa eftersom de sedan en tid också bor i mannens lägenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen frågade sin hyresvärd, Bostadsbolaget i Mjölby, om lov att antingen få hyra ut lägenheten i andra hand till mamman eller att få överlåta kontraktet till henne. När värden sa nej vände sig mannen till hyresnämnden.

Annons

När nämnden tog upp ärendet framhölls från Bostadsbolagets sida att det borde gå att pendla mellan Mjölby och Norrköping. Bolagets representant menade också att familjen inte bott tillsammans tillräckligt länge. Enligt hyreslagen får en hyresgäst, med hyresnämndens godkännande, överlåta sin lägenhet till en närstående som ”varaktigt sammanbor med honom”.

Enligt hyresvärden står mamman i bolagets kö och att man värnar om ett rättvist kösystem.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Men enligt hyresnämnden finns det ingenting som tyder på att ärendet handlar om att de berörda vill kringgå Bostadsbolagets köregler. Familjen har bott tillsammans sedan början av 2017 och nämnden bedömer att det är tillräckligt länge för att överlåtelsen ska godkännas.

Fakta: Så här säger lagen

12 kap. 34 § jordabalken (hyreslagen):
En hyresgäst, som ej avser att använda sin bostadslägenhet, får överlåta hyresrätten till en närstående som varaktigt sammanbor med honom, om hyresnämnden lämnar tillstånd till överlåtelsen. Sådant tillstånd skall lämnas, om hyresvärden skäligen kan nöja sig med förändringen. Tillståndet kan förenas med villkor.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.