HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Man borde kunna vara mer generösa”

Nyheter Skyddsregeln för chockhöjda hyror har använts i ett pilotfall i hyresnämnden. Men förbundsjurist P-G Nyström tycker att beslutet är för snålt.

I januari i fjol infördes den så kallade trappningsregeln för att skydda boende mot plötsliga och kraftiga hyreshöjningar.

Förra veckan skrev Hem & Hyra om att regeln nu använts i skarpt läge i hyresnämnden.

Läs ocksåSkyddsnät mot chockhyror testat i skarpt läge

Två familjer i Skene, som stod inför en 50-procentig höjning, får enligt domen rätt till en upptrappning av hyran under två respektive tre år – i stället för att krävas på hela det nya beloppet över en natt.

Annons

P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, är glad över att skyddsregeln tillämpats men ser en viss risk i hyresnämndens snäva tidsfrist.

– Rent lagligt finns det utrymme för en infasning på tio år. När det rör sig om så här stora höjningar borde man kunna ge hyresgästen fem, sex år på sig.

Själva poängen med regeln är att hyresgästen inte ska behöva flytta på grund av en oannonserad hyreschock, framhåller han.

Annons

– Man ska vara generös vid så stora förändringar, så att hyresgästen får en chans att anpassa sin privatekonomi. Om regeln tillämpas alldeles för snålt i framtiden får vi se över om det är aktuellt att föreslå en ny lagstiftning.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.