Skyddsnät mot chockhyror testat i skarpt läge
I fjol infördes ett skyddsnät mot kraftiga hyreshöjningar. Den så kallade trappningsregeln ska förhindra värden att plötsligt lyfta hyran till en nivå där det blir svårt för hyresgästen att bo kvar. I stället ska hyran under en längre period stegvis höjas, så att den boende kan anpassa sig efter situationen.
Än så länge har försvinnande få fall nått hyresnämnden – något som nu kan komma att ändras efter ett vägledande beslut.
Två familjer bosatta i Skene fick i fjol reda på att den nytillträdda värden tänkte höja hyran för respektive lägenhet med 50 procent.
Själva föreslog de en höjning på mellan 500 och 1 000 kronor – ett bud som inte antogs.
– Vi tyckte att det var ett väldigt bra förslag från hyresgästernas sida, som visste att de betalade en förhållandevis bra hyra. Det oskäliga är att plötsligt få ett brev med så höga krav, säger Siv Fransson, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Den ena lägenheten uppmäter 78 kvadratmeter och har tidigare haft en kostnad på 3 395 kronor i månaden, medan den andra lägenheten är 125 kvadratmeter stor och har haft en hyra på 5 491 kronor.
Orsaken till de låga hyrorna har bland annat varit att de boende själva skött en del av förvaltningen, berättar Siv Fransson.
– De har till exempel hjälpt till med snöskottning och trädgårdsskötsel, säger hon.
Hyresnämnden beslutar att själva hyressumman som värden kräver är skälig – men att de boende ska få tid på sig att anpassa sig efter den nya nivån.
Den ena familjen kommer att vid tre tillfällen under tre år få månadshyran höjd till 8 281 kronor, medan de boende i den mindre lägenheten får två år på sig att nå en 50-procentig höjning till 5 168 kronor.
Trots att man inte nått hela vägen fram är Siv Fransson relativt nöjd med beslutet.
– Hyresgästerna ska inte straffas med en chockhöjning för att värden tar låga hyror. Med den här regeln får de i alla fall tid att tänka efter om man vill bo kvar eller ska börja leta efter något annat.