Annons

Män i majoritet i hyresnämnden

Skåne Om en skånsk hyresgäst hamnar i konflikt med sin värd är sannolikheten stor att en man bestämmer utfallet, om fallet går till hyresnämnden. Förmodligen född någon gång på 50-talet.
,
Hyresnämndens 95 skånska intresseledamöter har stor makt. De beslutar tillsammans med hyresrådet, den enda juristen, om hyresgästernas framtid om det uppstår en konflikt. De tre rösterna är värda precis lika mycket.
Ledamöterna ska tillföra erfarenhet och kunskap från sina respektive områden och tillsätts av intresseorganisationer som Hyresgästföreningen. Till skillnad från när nämndemän tillsätts i tingsrätten finns inget övrigt direktiv förutom kompetenskravet. I tingsrätten är tanken istället att nämndemännen ska representera allmänheten och ge möjlighet till insyn.
Hem & hyra har granskat listan med ledamöter:
  • Drygt två tredjedelar är män. Den typiska intresseledamoten i Skåne är, förutom man, född på femtiotalet. Drygt var tredje har redan nått pensionsålder eller gör det i år.
  • På organisationsnivå blir bilden en annan. Hyresgästföreningen har lyckats bättre med könsbalansen, 42 procent kvinnor, än Fastighetsägarna där kvinnorna bara utgör 22 procent.  På organisationsnivå har Fastighetsägarna lyckats bättre med en föryngring bland sina representanter än Hyresgästföreningen med en snittålder på 56 år jämför med 63. 
  • Bläddra i bildspelet i artikeln för att se hela grafiken.
Chefsjuristen Diana Ercegovic på Fastighetsägarna hade gärna ha sett att könsfördelningen balanserades upp.

– Vi är väl medvetna om detta och i den mån vi hittar dem försöker vi lyfta upp och uppmuntra kvinnliga medlemmar och vd:ar att engagera sig, säger hon.

Andreas Person är jurist på Hyresgästföreningen och jobbar med att ta fram kandidaterna som väljs av regionstyrelsen. Han har aldrig mötts av negativa reaktioner på sammansättningen. Han ser det som mer problematiskt att vissa gör uppdraget på betald arbetstid och andra på sin fritid.

– Det jag får höra är positivt, att det sitter någon för hyresgästerna. Aldrig någon som kommenterar att de skulle vara gamla eller inte på hugget, säger han.

Susanne Björkman Ragnarsson är hyresråd och chef på hyresnämnden i Malmö. 

Hur påverkar den sneda sammansättningen arbetet?

Annons

– Jag tycker inte att det gör det. Våra ledamöter ska tillföra sakkunskap och det är mest män som sysslar med med det här. 

Hur tror du att det uppfattas av hyresgästerna?

Annons
Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Vi har gjort bemötandeundersökningar men inte fått indikationer på att det har framförts synpunkter på det. Men vi har ett arbete att titta på detta i framtiden. Jag håller med om att det är intressant hur vi uppfattas, att det är mycket män och mycket äldre.

Fakta: Så funkar det

Intresseledamöterna hanterar tvister som rör bostäder och lokaler. Upptagningsområdet för ärenden sträcker sig över hela Skåne och Blekinge. Svensk handel, Riksbyggen, Visita, SABO, HSB, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna föreslår ledamöter. De får 600 kronor i ersättning per dag men inget för förlorad arbetsinkomst. 2015 arvoderades intresseledamöterna med totalt 260 700 kronor.

Källa: Hyresnämnden i Malmö

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.