Män i majoritet i hyresnämnden
- Drygt två tredjedelar är män. Den typiska intresseledamoten i Skåne är, förutom man, född på femtiotalet. Drygt var tredje har redan nått pensionsålder eller gör det i år.
- På organisationsnivå blir bilden en annan. Hyresgästföreningen har lyckats bättre med könsbalansen, 42 procent kvinnor, än Fastighetsägarna där kvinnorna bara utgör 22 procent. På organisationsnivå har Fastighetsägarna lyckats bättre med en föryngring bland sina representanter än Hyresgästföreningen med en snittålder på 56 år jämför med 63.
- Bläddra i bildspelet i artikeln för att se hela grafiken.
– Vi är väl medvetna om detta och i den mån vi hittar dem försöker vi lyfta upp och uppmuntra kvinnliga medlemmar och vd:ar att engagera sig, säger hon.
– Det jag får höra är positivt, att det sitter någon för hyresgästerna. Aldrig någon som kommenterar att de skulle vara gamla eller inte på hugget, säger han.
Hur påverkar den sneda sammansättningen arbetet?
– Jag tycker inte att det gör det. Våra ledamöter ska tillföra sakkunskap och det är mest män som sysslar med med det här.
Hur tror du att det uppfattas av hyresgästerna?
– Vi har gjort bemötandeundersökningar men inte fått indikationer på att det har framförts synpunkter på det. Men vi har ett arbete att titta på detta i framtiden. Jag håller med om att det är intressant hur vi uppfattas, att det är mycket män och mycket äldre.
Intresseledamöterna hanterar tvister som rör bostäder och lokaler. Upptagningsområdet för ärenden sträcker sig över hela Skåne och Blekinge. Svensk handel, Riksbyggen, Visita, SABO, HSB, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna föreslår ledamöter. De får 600 kronor i ersättning per dag men inget för förlorad arbetsinkomst. 2015 arvoderades intresseledamöterna med totalt 260 700 kronor.
Källa: Hyresnämnden i Malmö