”Man vill inte hänga där”
De som bor på området har tyckt till om den offentliga miljön. Både om det som är bra och det som är dåligt. Några röster:
Om centrumet
”Fula bänkar.”
”Folk samlas på puben och pizzerian.”
”Centrum är kalt, ogästvänligt och hårt.”
”Man vill inte hänga där.”
”Hyggligt bra mataffär.”
Om parkeringsplatserna
”Bilarna kör för fort.”
”När barnfamiljer storhandlat är det långt.”
Om gårdarna
”Ungdomarna rör sig nästan aldrig utanför området.”
”Många är rädda för att säga till.”
”Vi är sex lägenheter i varje trapp och det gör att man lär känna varandra.”
Om det gröna
”Ni måste sälja Drottningshög med det gröna.”
”Fantastiskt. Det bästa med Drottninghög.”
Om gångtunnlarna
”Gångtunnlarna är otrygga.”
”Mycket träd och buskar skymmer sikten.”
”Jag går aldrig där när det är mörkt.”
Massa bra lägenheter. Ett centrum med service. Bilarna utanför området. Mycket kortfattat var det tanken när Helsingborgs första så kallade miljonprogramsområde byggdes i slutet av 1960-talet.
Idag äger Helsingborgshem alla cirka 1100 lägenheter. Och tiden har gått. Med den ett stort renoveringsbehov. Och allt blev inte så bra som det var tänkt. Området uppfattas av många som isolerat, parkeringsplatserna utan insyn är otrygga och bilarna drabbas av skadegörelse. Centrumet i utkanten skulle nog hellre ha legat inne i området. Projektet DrottningH ska förvandla området på många plan. Husen ska renoveras, utemiljöerna förbättras, antalet bostäder fördubblas och de boende lyftas med sociala insatser.
Förvandlingen ska få ta cirka 20 år och mycket är oklart. I slutet av juni kommer ett så kallat planprogram att presenteras, en första indikation på hur förändringarna kan komma att se ut.
Fotnot: Rösterna är hämtade från en diskussion där boende hade bjudits in till dialog. De har sammanställts av en representant från Helsingborgs kommun.