Annons

”Man vill inte hänga där”

Helsingborg Gångtunnlarna är otrygga. I centrum vill man inte hänga men grönskan är fantastisk. Boende på Drottninghög har fått tycka till inför kommande totalrenovering.

De som bor på området har tyckt till om den offentliga miljön. Både om det som är bra och det som är dåligt. Några röster:

Om centrumet
”Fula bänkar.”
”Folk samlas på puben och pizzerian.”
”Centrum är kalt, ogästvänligt och hårt.”
”Man vill inte hänga där.”
”Hyggligt bra mataffär.”

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Om parkeringsplatserna
”Bilarna kör för fort.”
”När barnfamiljer storhandlat är det långt.”

Om gårdarna
”Ungdomarna rör sig nästan aldrig utanför området.”
”Många är rädda för att säga till.”
”Vi är sex lägenheter i varje trapp och det gör att man lär känna varandra.”

Annons

Om det gröna
”Ni måste sälja Drottningshög med det gröna.”
”Fantastiskt. Det bästa med Drottninghög.”

Läs ocksåHär delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tvekaTvå unga män vid ett bord. Båda ser glada ut.

Om gångtunnlarna
”Gångtunnlarna är otrygga.”
”Mycket träd och buskar skymmer sikten.”
”Jag går aldrig där när det är mörkt.”

Massa bra lägenheter. Ett centrum med service. Bilarna utanför området. Mycket kortfattat var det tanken när Helsingborgs första så kallade miljonprogramsområde byggdes i slutet av 1960-talet.

Idag äger Helsingborgshem alla cirka 1100 lägenheter. Och tiden har gått. Med den ett stort renoveringsbehov. Och allt blev inte så bra som det var tänkt. Området uppfattas av många som isolerat, parkeringsplatserna utan insyn är otrygga och bilarna drabbas av skadegörelse. Centrumet i utkanten skulle nog hellre ha legat inne i området. Projektet DrottningH ska förvandla området på många plan. Husen ska renoveras, utemiljöerna förbättras, antalet bostäder fördubblas och de boende lyftas med sociala insatser.

Annons
Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Förvandlingen ska få ta cirka 20 år och mycket är oklart. I slutet av juni kommer ett så kallat planprogram att presenteras, en första indikation på hur förändringarna kan komma att se ut.

Fotnot: Rösterna är hämtade från en diskussion där boende hade bjudits in till dialog. De har sammanställts av en representant från Helsingborgs kommun.

Läs också Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft" Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.