Annons

Många barn vräks i Sundsvall

Sundsvall Färre barn vräktes i Sverige år 2012 jämfört med året innan. Men Sundsvall går mot trenden. Emmas barn är två av de 21 drabbade.

Antalet barn som drabbades av vräkningar minskade i Sverige från 2011 till 2012. Det visar färska siffror från Kronofogden. Men medan siffran minskar i landet ligger Sundsvalls kommun kvar på samma nivå som året innan. Med sina 21 verkställda barnvräkningar är kommunen fjärde sämst i landet (se lista nedan) – och jämförbar med storstadskommuner som Göteborg och Malmö.

Emma och hennes två barn i tioårsåldern hör till de drabbade. Under 2012 blev de vräkta av en stor hyresvärd i Sundsvall. Det är en nära bekant till familjen som berättar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De har varit bostadslösa i fyra månader nu. De bor lite varstans: hos släktingar, vänner och bekanta, säger han.

Anledningen till vräkningen är flera hyror betalades in för sent. Och på grund av störningar från lägenheten kunde inte socialtjänsten hjälpa till med att hitta ett nytt boende – trots att en annan person bevisligen stod för åtminstone en del av störningarna.

– Jag tycker det är konstigt att hyresvärden inte kunde komma överens med socialtjänsten. När det finns två barn med i bilden blir konsekvenserna så stora.

Läs ocksåKvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

– I dag vill ingen ha henne som hyresgäst – så var ska de ta vägen? undrar Emmas bekanta.

Annons

När en barnfamilj vräks kopplas socialtjänsten in. Först hålls möten med hyresvärden för att hyreskontraktet inte ska brytas, sedan kan kommunen gå in och hyra ut i andra hand. Men i vissa fall, när det handlar om en hyresgäst som orsakat upprepade störningar, finns ingen lösning.

– Då är det i stort sett omöjligt att få kontrakt hos en annan hyresvärd, säger Helene Nylander, chef på Individ- och familjeomsorg i Sundsvall.

Läs ocksåHyresgäst vräks efter att ha kastat bacon i trapphusSalt och bacon i trapphus och hiss.

Något svar på varför situationen är som den är just i Sundsvall har hon inte.

– Jag vet inte varför det vräks så många barn i Sundsvall. Det kan vara så att hyresvärdarna har hårdare krav här. Och att de vräker snabbare, säger hon.

Socialtjänsten har 150 bostadsrätter till sitt förfogande. Men de har varit upptagna i flera år – av i stort sett samma hyresgäster.

Annons

– De skulle kunna fungera som ett avstamp om det fanns någonstans att ta vägen efter. Huvudproblemet är att det  byggs för lite bostäder, säger Helene Nylander.

Fotnot: Emma heter egentligen någonting annat.

Läs också Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.