Annons

Många hyresgäster vinnare på ny tv-avgift

Nyheter Hyresgäster bor inte sällan ensamma och har låga inkomster. Därför blir de vinnare på den nya tv-avgiften.
Foto: Espensorvik
Annan finansiering. Tv-licensen är snart ett minne blott, enligt ett nytt förslag.

Efter att ha stötts och blötts i många år tycks det nu som att systemet med tv-licens nu ser ut att gå i graven. I och med att alltfler tittar på tv via datorn, läsplattan eller mobiltelefonen så anses licensen alltmer föråldrad. I en några år gammal dom slås dessutom fast att den som bara har en dator och tittar på SVT-play inte är skyldig att betala de 2 340 kronor om året som det kostar att ha en traditionell tv. Läs intervjun med Nicklas Nygren som drev målet mot Radiotjänst här.

I går presenterade regeringens utredare Sture Nordh sitt förslag till framtida finansiering av Sveriges television, Sveriges radio och Utbildningsradion, som utgör det som kallas public service. Enligt förslaget, som samtliga åtta riksdagspartier står bakom, så ska tittandet och lyssnandet på de statliga kanalerna finansieras med av avgift på 1 300 kronor per år för alla vuxna som tjänar över 13 600 kronor i månaden.

Annons
Läs ocksåTv-kontrollant förväxlade säng med tv

Det innebär att många hyresgäster kommer få en sänkning av kostnaden för att se på tv. Bland landets tre miljoner hyresgäster så bor 58 procent ensamma eller är ensamstående med barn. För dem kommer kostnaden alltså att sjunka med dryga tusenlappen per år för alla som tjänar över 13 600 kronor i månaden. Bland ensamstående med inkomst under den nivån sänks avgiften ytterligare. Många av dem bor i hyresrätt.

Förändringen föreslås träda i kraft från första januari 2019.

Annons
Läs också Så mycket kostar tv-avgiften Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan" Andreas Cervenka: Bostäder till rimliga priser är centralt för att samhället ska fungera Hyresgäster förlorarna när ränteavdrag slopas för snabblån - fortsatt skatterabatt för luftballong

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.