Annons

Nicklas vann vägledande mål om tv-avgift

Nyheter Nicklas Nygren tog strid för att slippa betala tv-licens för sin dator ända upp i Högsta förvaltningsdomstolen. Han vann och fick tillbaka 3 500 kronor. För summan köpte han en tv.

En ganska sen kväll ringde telefonen hemma hos Nicklas Nygren i Lund. Det var Radiotjänst i Kiruna som ringde och frågade om han hade någon tv. Det hade inte Nicklas men som mjukvaruutvecklare hade han självfallet en dator. ”Då ska du betala tv-licens”, menade Radiotjänst.

Helt fel, tyckte Nicklas Nygren.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag gillar public service men tv-licensen känns föråldrad och jag tycker inte att man ska behöva betala för att man har en dator, som jag i första hand använder till andra saker än att se på tv. Det borde införas någon typ av avgift för alla, tycker Nicklas Nygren.

Han började betala men gjorde som Radiotjänst rekommenderade och klagade på deras webbplats. Att just hans fall blev rättssak berodde på slumpen. Tusentals andra protesterade men förvaltningsrätten valde att driva ett prejudicerande ärende. Hela rättsprocessen sköttes via skriftväxling. Förutom att Nicklas rådgjorde lite med sin mamma, som är jurist, så skötte han hela ärendet själv.

Annons

– Jag är varken jurist eller rättshaverist. Det här är det första och hittills enda ärende jag drivit.

Läs ocksåFortfarande svart i rutan trots nämndbeslut

Såväl förvaltningsrätten som kammarrätten dömde till Radiotjänsts fördel. Dagen innan Högsta förvaltningsdomstolens beslut blev Nicklas Nygren uppringd av ett justitieråd som vänligt ville förbereda honom på att bli nedringd. Så blev det. Domstolen rev upp tidigare beslut och gav Nicklas och tusentals andra rätt. Ingen tv-avgift för innehav av dator, surfplatta och mobiltelefon.

Det var en fredag i början av juni. Nicklas hade fyllt år dagen innan och det blev extra rolig after work. Samtidigt är Nicklas lite kluven. Beslutet var en av anledningarna till att Radiotjänst i somras höjde avgiften för första gången sedan 2007.

Annons

Nicklas fick tillbaka 3 500 kronor. Ganska snabbt efter beslutet flyttade han till en större lägenhet i Malmö. Då köpte han – en tv.

Läs ocksåGenomsnittlig tv-skuld hos Kronofogden: 12 000 kronor

– Jag anmälde själv mitt tv-innehav och nu betalar jag avgiften, säger Nicklas Nygren.

Läs också Här är svenskarna sämst på att betala tv-avgift Förslaget om tv-avgift via skatten får kritik Många hyresgäster vinnare på ny tv-avgift

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.