HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Många skratt i Boskolan

Gävleborg Boskolans första grupp hade i veckan sin sista lektion med läxförhör och många skratt. Boskolan är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, kommunala Hoforshus och ABF och har i första hand vänt sig till nyanlända Hoforsbor.

Sedan september har en grupp asylsökande, de flesta från Afghanistan, träffats två gånger i veckan för att lära sig mer om hur man fixar ett stopp i tvättstället, vad man gör om brandvarnaren tjuter och varför svenska hundägare har fickorna fulla av små svarta plastpåsar.

Linda Lundberg från ABF har varje onsdag under hösten bland annat haft praktiska lektioner då hon visat gruppen hur en tvättstuga fungerar från bokningen till att förklara att man ska måste ta ut luddet ur torktumlaren så att det inte börjar brinna.

Läs också35 000 hyresgäster i utsatta områden – men få gräsrötter

Hon har visat hur man gör rent ett fläktfilter, vad som räknas som kompost och annat som för de flesta är självklarheter. På fredagarna har lektionerna varit mer teoretiska och handlat om vilka rättigheter och skyldigheter en hyresgäst har.

När Hem & Hyra hälsar på är det litet av läxförhör på terminens sista lektion. Förutom Boskolan så går gruppen på Språkkafé, läser svenska och besöker föreningar och institutioner i Hofors där de flesta i gruppen bott i två år i väntan på sina permanenta uppehållstillstånd.

Bland dagens deltagare finns två skomakare, en murare, en sömmerska, en rörmokare, en lärare och en hemmafru. Det är alltså deras yrken, men sedan de kom till Sverige är det studier för hela slanten.

Läs ocksåJanne bor i ett utsatt område – det här är hans dröm

Lektionerna sker utan tolk och det talas en blandning av svenska, dari och kroppsspråk. Hamid Gholami gör en cirkel ovanför huvudet med utsträckta fingrar och tar sedan ned handen och vispar ovanpå den med den andra. Och alla förstår att han vet precis hur man gör för att hålla fläkten över spisen ren.

Skratten är många och hjärtliga. Och bland orden på dari dyker ”vattenlås” plötsligt upp som svar på frågan om vad man gör när det är stopp i tvättstället. Amunollah Jafari skrattar nöjd över att han kan ordet.

Helen Fröjd på Hoforshus är glad för Boskolan som ger bra påminnelser om vad som gäller när man är hyresgäst.

Läs ocksåTrepartssamtal om hyressättningen på gång

– I Sverige är det hushållet som har ansvar för att sortera soporna, så fun­gerar det inte överallt i världen. Att det inte fungerar kostar oss tid och pengar. Men det här är ett problem som gäller alla, inte alls bara dem som är nyinflyttade.

Läs också Guldskiva för musikalisk bostadskampanj Emil och Matilda lämnar sin nybyggda lägenhet i Sätra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.