Annons

Mångmiljonvinst för länets största hyresvärd

Linköping Östergötlands största hyresvärd Stångåstaden gjorde en vinst på drygt 200 miljoner kronor förra året.
Foto: Jenny Knutsson
Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist bläddrar i bolagets årsredovisning för 2018, som nyligen levererats från tryckeriet.

Resultatet efter finansiella poster, det vill säga efter räntekostnader med mera men före skatt, är något svagare än de senaste åren. 2017 blev vinsten närmare 900 miljoner, men då påverkades resultatet av att bolaget sålde drygt 1 000 lägenheter.

— Den här gången har vi inga reavinster, utan det ser ut ungefär som det har gjort tidigare de senaste åren, konstaterar Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster
Stångåstaden gick med drygt 200 miljoner kronor i vinst förra året.

Trots en stark ekonomi var bolaget bland de hyresvärdar som höjde hyran mest i Östergötland i år. Efter långdragna förhandlingar med Hyresgästföreningen, medling och till sist ett beslut i Hyresmarknadskommittén så landade höjningen på 2,28 procent från 1 januari, men Stångåstaden valde att inte börja ta ut de högre hyrorna förrän 1 april. Inför förhandlingarna begärde bolaget att få höja med 3,9 procent.

Behöver ni höja hyran när ni gör en vinst på 204 miljoner kronor?

Annons

— Man måste ha ordning på ekonomin. Ska man investera som vi gör så behöver man tjäna pengar, för annars blir man hela tiden finansiellt svagare, säger Fredrik Törnqvist.

Läs ocksåBetalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronorHyresskuld

Han menar att det är en fördel för hyresgästerna att ha en värd som står stark ekonomiskt. Under 2018 satsades 300 miljoner kronor på underhåll, vilket enligt Fredrik Törnqvist är mer än hos de flesta andra bostadsbolag.

— Det kommer våra kunder till del. Ibland blir det diskussion om våra hyreshöjningar men tittar man över en tioårsperiod så sticker de inte ut alls, utan är snarare under snittet i riket. Det är ju inte så att bara för att man har ordning på ekonomin så höjer man hyrorna mer, utan snarare höjer man de mindre då. Ingen är betjänt av att ha ett fattigt bostadsbolag brukar jag säga, för då kan man inte göra någonting.

Han betonar också att en god ekonomi är en förutsättning för att bolaget ska kunna jobba med miljömässig och social hållbarhet i samma omfattning som i dag. Enligt Fredrik Törnqvist ligger Stångåstaden för tillfället lite före tidsplanen för att uppfylla målet om 25 procents energibesparing till år 2025.

Annons
Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Hyresgästföreningens ordförande i Linköping, Inger Borg, vill i dagsläget inte kommentera Stångåstadens resultat.

— Jag har inte läst årsredovisningen och eftersom jag inte har satt mig in i de här frågorna ordentligt så vill jag inte säga något om det, säger hon.

Läs också Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det" Rekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.