HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mångmiljonvinst för länets största hyresvärd

Linköping Östergötlands största hyresvärd Stångåstaden gjorde en vinst på drygt 200 miljoner kronor förra året.
Foto: Jenny Knutsson
Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist bläddrar i bolagets årsredovisning för 2018, som nyligen levererats från tryckeriet.

Resultatet efter finansiella poster, det vill säga efter räntekostnader med mera men före skatt, är något svagare än de senaste åren. 2017 blev vinsten närmare 900 miljoner, men då påverkades resultatet av att bolaget sålde drygt 1 000 lägenheter.

— Den här gången har vi inga reavinster, utan det ser ut ungefär som det har gjort tidigare de senaste åren, konstaterar Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Läs ocksåSkrikande hyresgäst måste flytta
Stångåstaden gick med drygt 200 miljoner kronor i vinst förra året.

Trots en stark ekonomi var bolaget bland de hyresvärdar som höjde hyran mest i Östergötland i år. Efter långdragna förhandlingar med Hyresgästföreningen, medling och till sist ett beslut i Hyresmarknadskommittén så landade höjningen på 2,28 procent från 1 januari, men Stångåstaden valde att inte börja ta ut de högre hyrorna förrän 1 april. Inför förhandlingarna begärde bolaget att få höja med 3,9 procent.

Behöver ni höja hyran när ni gör en vinst på 204 miljoner kronor?

— Man måste ha ordning på ekonomin. Ska man investera som vi gör så behöver man tjäna pengar, för annars blir man hela tiden finansiellt svagare, säger Fredrik Törnqvist.

Läs ocksåLuleå hockey sponsras mest i hela NorrlandBild på Luleå hockey.

Han menar att det är en fördel för hyresgästerna att ha en värd som står stark ekonomiskt. Under 2018 satsades 300 miljoner kronor på underhåll, vilket enligt Fredrik Törnqvist är mer än hos de flesta andra bostadsbolag.

— Det kommer våra kunder till del. Ibland blir det diskussion om våra hyreshöjningar men tittar man över en tioårsperiod så sticker de inte ut alls, utan är snarare under snittet i riket. Det är ju inte så att bara för att man har ordning på ekonomin så höjer man hyrorna mer, utan snarare höjer man de mindre då. Ingen är betjänt av att ha ett fattigt bostadsbolag brukar jag säga, för då kan man inte göra någonting.

Han betonar också att en god ekonomi är en förutsättning för att bolaget ska kunna jobba med miljömässig och social hållbarhet i samma omfattning som i dag. Enligt Fredrik Törnqvist ligger Stångåstaden för tillfället lite före tidsplanen för att uppfylla målet om 25 procents energibesparing till år 2025.

Läs ocksåDu sponsrar föreningslivet med din hyraGrafik som visar de fem allmännyttor som har sponsrat mest under 2019 i Norr- och Västerbotten.

Hyresgästföreningens ordförande i Linköping, Inger Borg, vill i dagsläget inte kommentera Stångåstadens resultat.

— Jag har inte läst årsredovisningen och eftersom jag inte har satt mig in i de här frågorna ordentligt så vill jag inte säga något om det, säger hon.

Läs också Eskilstuna: Kfast vill sälja 577 lägenheter – "skapar stor oro" Chocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.