Annons

Maries hyra har nått smärtgränsen

Lysekil ​Marie Fredrikssons fyra i Lysekil kostar drygt 7 500 kronor i månaden med varmgarage och inglasad balkong. Från första april blir det 170 kronor dyrare. – Det är alldeles för mycket för att bo!

​Marie Fredriksson, hennes man och fyra hemmavarande barn bor i en 103 kvadratmeter stor fyra på Badhusberget. Efter förhandlingarna om årets hyra blir den totala boendekostnaden drygt 7 700 kronor.

Visserligen klarar sig familjen bra ekonomiskt men Marie retar sig på att det snarare är regel än undantag att hyran höjs efter en förhandling.
– Det är inte okej, åtminstone så länge service- och underhållsnivån inte tillgodoses. Jag har stridit med värden i 18 månader om en sladd som hänger ner över vår balkong. Det är irriterande!

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Marie tycker att lägenheten i markplan är praktisk eftersom ett av barnen sitter i rullstol. Boendet är dock en tillfällig lösning i väntan på hus.
– Det är inte roligt att betala så här mycket utan att betala till sig själv.

Annons

Lysekilsbostäder krävde först 4,3 procents höjning av hyrorna men kom senare in med ett tillägg som höjde kravet till 4,7 procent. Förhandlingarna resulterade i att varmhyran höjs med 2,4 och kallhyran med 2 procent.
Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson tycker att uppgörelsen med Lysekilsbostäder är ”okej”.
– Eftersom vi kunde skjuta fram datum från 1 januari till 1 april innebär det i praktiken en höjning på 1,85 procent baserat på helår.
Uppgörelsen innebär också ökat underhållsuttag, från 11,5 till 12 miljoner kronor.
– För hyresgästerna innebär det bättre service, det går snabbare att få målat eller reparerat, säger Håkan Fridolfsson.

Trots att utgången blev lägre än kravet, är även Lysekilsbostäders vd Torbjörn Karlsson nöjd med årets förhandlingar.
– Vi får jobba med våra kostnader under året, men vi tror att det ska fungera.
Att Lysekilsbostäder ligger högt i jämförelse med många andra bolag i regionen har att göra med flera ekonomiskt tuffa år. Kostnadsläget har varit högt.
– Vi vill kunna erbjuda bra boende till bra pris, men vi måste också ha en ekonomi i balans. Det har vi jobbat hårt med och nu börjar vi se ljuset i tunneln.

Annons
Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.
Läs också Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat" ”Spring” i huset inte skäl för vräkning Nyköpingshem sa nej till medlingsförslag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.