HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Marknadshyra föreslås i statlig utredning

Nyheter Hyran ska sättas efter marknaden och konsumentprisindex. Det visar dokument från en pågående statlig utredning som Hem & Hyra tagit del av. – Det här innebär marknadshyror och död åt allmännyttan, kommenterar Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.​

​Utredningen om allmännyttans villkor tillsattes redan av den socialdemokratiska regeringen i oktober 2005. Men efter den borgerliga alliansens valseger förra året har enmansutredaren Michaël Koch, ordförande i Arbetsdomstolen, fått delvis nya direktiv.

Annons
Huvudlinjen i utredningen, som ska vara klar i mars 2008, är EG-rättens konkurrensregler. Den svenska bostadsmodellen ska överensstämma med gällande lag inom EU. Och det är mycket som utredningen vill ändra på.
Det visar det dokument, ett så kallat ”samrådsunderlag” till bostadsmarknadens parter, som Hem & Hyra tagit del av. Dokumentet, som ska ses som ett diskussionsunderlag, är långt ifrån klart, utan är idéer som ännu inte är godkända. Men de ger ändå en fingervisning vartåt utredningen lutar.
 
Här är de viktigaste idéerna som rör hyran:
Befintliga hyresgäster betalar hyra efter konsumentprisindex under fem år. Därefter höjs hyran stegvis tills marknadshyra uppnåtts.
Nya hyresgäster får väsentligt högre hyra, uppemot tio procent högre hyra än befintliga hyresgäster. Den som byter sin lägenhet räknas också som ny hyresgäst och får därmed betala den högre hyran.
Här är några förslag som gäller allmännyttan:
Begreppet allmännyttan försvinner och ersätts av kommunala bostadsföretag som ska bedrivas på affärsmässig grund.
Allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas.
Men dokumentet får, inte oväntat, skarp kritik från Hyresgästföreningen.
– Ett otroligt ensidigt och uppseendeväckande dåligt material som bara ser ur fastighetsägarperspektiv, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.
 
Barbro Engman tror inte att samrådsunderlagets förslag kan bli verklighet.
– Det anmärkningsvärda är att man presenterar ett sådant här ovetenskapligt, bedrövligt aktstycke. Här avrättar man hela den svenska modellen med hemsnickrade, svenska tolkningar av EG-rätten, säger Barbro Engman och tillägger att hyresgästerna förmodligen har mer att vinna på att få hyressättningssystemet prövat av EG-rätten.
Hur höga hyreshöjningar marknadshyror skulle ge i exempelvis Stockholm är svårt att säga, men det handlar om fantasibelopp, menar Barbro Engman.
– Från dagens välfärdssystem med ett uttalat konsumentperspektiv vill man nu undanröja varje hinder för fastighetsägarna så att de ska kunna tjäna mer pengar.
 
Vilka blir då konsekvenserna för Hyresgästföreningen?
– Vi skulle få väldigt många fler medlemmar. När hyresgästerna börjar förstå konsekvenserna kommer de att reagera, säger Barbro Engman.
Fastighetsägarnas vd, Per-Åke Eriksson, har tagit del av underlaget men vill inte kommentera innehållet.
– Nej, vi ser det här som ett arbetsunderlag och inte som ett konkret förslag. Det bästa är nu att låta utredaren arbeta i fred, säger han.
Kurt Eliasson, vd för de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo, är även han sparsam med kommentarer.
– Utredningen har kommit en bit på väg och vi följer den med stort intresse, säger han.
Utredningen om allmännyttans villkor ska vara klar senast den 31 mars 2008.
 

Annons
Läs också Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra Nybygget kostar halva lönen – på håret att Antonias familj har råd Hyran i nybyggen stiger – men helt fri hyressättning planeras

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.