Annons

Medlare ska få fart på hyresförhandlingarna: ”Komplicerat”

Södermanland Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de privata fastighetsägarna i Sörmland och Karlstad går trögt. Nu har två medlare utsetts med målet att få till en uppgörelse senast i mitten av december.
Foto: Getty Images/Hyresgästföreningen
Marcus Kjellin leder hyresförhandlingarna i Hyresgästföreningen region Mitt som består av länen i Örebro, Dalarna, Värmland och Sörmland.

Artikeln har uppdaterats.

Medling är ett nytt verktyg som de privata hyresvärdarna och Hyresgästföreningen enades om att införa i våras. Syftet är att underlätta för de lokala parterna att nå uppgörelser i hyresförhandlingarna.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu har Hyresgästföreningen i region Mitt använt sig av medlingsförfarandet för första gången. Det gäller förhandlingarna som rör 2024 års hyror för över 10 000 lägenheter i fem Sörmlandskommuner. Det gäller även 3 500 lägenheter i Karlstad där Hyresgästföreningen förhandlar med Fastighetsägarna GFR.

Alla verktyg

Hyresgästföreningen och motparten i Sörmland, Fastighetsägarna MittNord, har redan utsett varsin medlare och nästa vecka börjar de sitt arbete.
– Det handlar inte om en tvist utan om att använda alla verktyg vi har för att nå en uppgörelse i förhandlingarna i ett allmänt komplicerat förhandlingsläge, säger Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Annons

Och vad händer efter att medlarna är klara med sitt arbete?
– Tanken är att det ska leda fram till en förhandlingsuppgörelse. Jag kan bara spekulera, men det kan till exempel handla om att lämna ett konkret bud som parterna får ta ställning till. Ett annat alternativ skulle kunna vara att de på olika sätt underlättar för de lokala förhandlarna att komma överens, säger Marcus Kjellin.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

I Karlstad ska parterna utse medlare och lägga upp processen kring medlingen.

Vill undvika retroaktiv hyra

Hur lång tid kommer det att ta?
– Det vet jag inte, det här är helt nytt för oss. Men förhandlingarna rör delvis orter där man begärt hyreshöjning från den 1 januari. Därför bör en uppgörelse vara klar senast i mitten av december om man ska kunna undvika retroaktiva hyreshöjningar. Det är något som varken hyresgästerna eller hyresvärdarna vill ha.

Annons

Två månader

Förhandlingarna har pågått i snart två månader och det är hög tid att parterna når en överenskommelse för att man ska kunna undvika retroaktiva hyresjusteringar. Det skriver Fastighetsägarnas förhandlingschef Benny Axelsson i ett mejl till Hem & Hyra. Han fortsätter:

”Den ekonomiska kris som drabbat både hyresvärdar och hyresgäster har medfört ett mycket komplicerat förhandlingsläge. Skenande räntekostnader, dyrare fjärrvärme och höjda taxor slår mycket hårt mot branschen och hushållen. Lokalt har vi på Fastighetsägarna haft en stark intention att komma överens, utan medling. Men som läget är ser vi det som positivt med ett medlingsförfarande vars syfte är att hjälpa de förhandlande parterna på traven att hitta en frivillig överenskommelse, i tid.”

Fakta: Kommuner som berörs

Eskilstuna             5 071 lägenheter
Strängnäs             1 625 lägenheter
Katrineholm          2 861 lägenheter
Flen                        261 lägenheter
Vingåker                 713 lägenheter
Totalt                 10 531 lägenheter

Fakta: Steget före skiljeman

Möjligheten till medling är något som Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna kommit överens om i ett partsgemensamt avtal. Det kan ses som steget innan man använder sig av den nya lag som infördes 1 januari i år. Den innebär att om privata fastighetsägare och Hyresgästföreningen inte kan nå en uppgörelse är det möjligt att vända sig till en oberoende skiljeman. Skiljemannen utses av hyresnämnden. Det ska ske innan någon part strandat förhandlingarna.
Kommer Hyresgästföreningen och ett allmännyttigt bostadsbolag inte överens kan frågan lämnas över till Hyresmarknadskommittén.

Fakta: Förhandlingarna om 2024 års hyra

Läs också Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.