Mellanhanden Svea i konkurs – hyresgäster kan gå miste om stora belopp
Rekonstruktionen lyckades inte.
Ett halvår efter att skuldtyngda Sweden Svea Apartments AB beviljats företagsrekonstruktion är konkursen ett faktum.
Bland de drabbade finns Sveas före detta hyresgäster, som nu får ännu svårare att få tillbaka eventuell överhyra och depositioner.
“Inte högst prioriterade”
– Det är i allmänhet svårt att få ut sina fordringar vid en konkurs. Och tyvärr kommer inte hyresgästerna att tillhöra de högst prioriterade fordringsägarna, säger Anna Karlsson Wede, jurist på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Det var i början av juni som mellanhandsbolaget Sweden Svea Apartments AB utan förvarning sade upp 83 hushåll i Swedenborgs center på Lasarettsvägen i Trollhättan. Ett hus som Svea i sin tur hyrde av fastighetsbolaget Castellum.
Svea hade på grund av ekonomiska problem ansökt om rekonstruktion och behövde snabbt minska sitt lägenhetsbestånd. Hyresgästerna blev hängande i luften. Castellum fick kliva in och erbjöd vissa av de boende nya kontrakt, liksom även kommunala Eidar.
Hyrde ut i andra hand
Sveas affärsidé har varit att vara en mellanhand på hyresmarknaden. Bolaget har hyrt lägenheter av olika fastighetsägare och sedan tjänat pengar på att hyra ut lägenheterna i andra hand. Både till privatpersoner och företagskunder på längre och kortare kontrakt.
För hyresgästerna på Lasarettsvägen var dock inte detta upplägg tydligt. Först när de blev uppsagda förstod flera av dem att de hade hyrt av en mellanhand.
Till efterspelet hör att det uppdagats att flera hyresgäster troligen betalat överhyra för sina bostäder. Nyligen slog hyresnämnden fast att en av dem hade rätt till en återbetalning på 15 000 kronor.
Lägenheter i flera städer
Wissam Chaabi är vd för Sweden Svea Apartment.
Svea har haft lägenheter i Göteborg, Borås, Stockholm och Helsingborg, men enligt Wissam Chaabi har de inte längre ansvar för några hyresgäster.
”Har släppt alla”
– Vi har försökt att förmedla tillbaka alla hyresgäster till fastighetsägarna, så vi har släppt alla, säger Wissam Chaabi.
Finns det kvar några hyresgäster som blir utan hyresvärd nu, så som det var i Trollhättan innan Castellum tog över? Är det någon annan som hamnat i den situationen nu?
– Vet du vad, jag kom på en grej, jag måste lägga på nu. Du får ringa mig lite senare idag, jag måste göra en sak här. Ring mig på eftermiddagen, respektera det. Hej, säger Wissam Chaabi.
Hem & Hyra söker honom flera gånger under måndagseftermiddagen, men utan resultat.
Ska få tillbaka 137 000
Det är inte bara i Trollhättan som hyresgäster betalat överhyra.
Hyresnämnden beslutade så sent som häromveckan att Svea ska betala tillbaka 137 000 kronor till två före detta hyresgäster i Göteborg.
Hem & Hyra hade velat fråga Wissam Chaabi i fall hyresgästerna i Trollhättan och Göteborg kan räkna med att få några pengar, och vad som händer med dem som fortfarande ligger ute med depositioner. Men de frågorna får inget svar.
Tömt många lägenheter
När Sweden Svea Apartments rekonstruktion inleddes hyrde bolaget cirka 220 lägenheter. De flesta av dem hos större fastighetsägare som Castellum, Sigillet och PM Fastigheter, men även vissa mindre värdar.
Castellum vill inte svara på frågor från Hem & Hyra. Men flera av de fastighetsägare som tidigare hyrt ut till Svea bekräftar att mellanhandens andrahandshyresgäster flyttat ut redan under sommaren.
Henrik Nilsson är vd på Sigillet Fastighets AB i Göteborg. Sigillet har tidigare hyrt ut till Svea i stadsdelar som Landala, Gamlestaden och Olskroken. Nu säger Henrik Nilsson att Sigillet och Svea inte längre har några affärsrelationer, mer än fordringar.
”Slutat hyra ut till mellanhänder”
– Alla hyresförhållanden har upphört. Vi har hyrt ut till flera mellanhandsbolag, men vi har slutat med det nu. Det blir för krångligt, säger Henrik Nilsson.
När rekonstruktionen började hade Svea en hyresskuld på 2,3 miljoner kronor till Sigillet. Henrik Nilsson vill inte kommentera hur stor den är idag, men han misstänker att Sigillet inte kommer att få tillbaka alla pengar.
Har ni fortfarande lägenheter som ni hyr ut till mellanhänder?
– Jag kan inte svara exakt, men vi har mer eller mindre slutat med det.
Varför det?
– Vårt syfte har varit att hjälpa näringslivet, när företag vill expandera och ta in specialistkompetens. Det är viktigt om det ska finnas företag i Göteborg. Men sedan har det visat sig att en del av de här mellanhänderna hyrt ut även till vanliga privatpersoner. Det har inte varit vår tanke, säger Henrik Nilsson.
Ni har vissa lägenheter som ni har byggt speciellt för den här verksamheten. Vad händer med dem nu?
– En hel del företag hör fortfarande av sig till oss. Vi kommer kanske att fortsätta att hjälpa till framöver, men i mindre skala. Men det blir vanliga hyresrätter av lägenheterna och de som bor där kommer att vara vanliga hyresgäster.
Vill strama upp reglerna
Hyresgästföreningens jurist Anna Karlsson Wede tycker att reglerna, som gör mellanhänder och andrahandsavtal på hyresmarknaden möjlig, borde stramas upp.
– Det som hänt här i Trollhättan visar att dagens system inte fungerar. När hyresgäster inte vet vem de hyr av. Och ansvaret faller mellan stolarna måste reglerna ses över, säger hon.
Detta var också förslaget som en statlig utredning kom med 2023. Men i oktober meddelade regeringen att den vill gå i motsatt riktning och i stället underlätta för mellanhandsföretag.
Vad ska tidigare hyresgäster hos Svea göra om de har betalat överhyra eller har en deposition att kräva tillbaka?
– Kontakta konkursförvaltaren och anmäla sin fordran, säger Anna Karlsson Wede.
LÄS MER: Svea Apartment tog 77 000 kronor i överhyra – vd lovar bättring: ”Kommer inte att hända igen”
Sweden Svea Apartments startades 2018. Inledningsvis expanderade bolaget kraftigt.
Men 2023 kom vändningen. Lågkonjunkturen medförde att företagens behov av företagslägenheter till exempelvis konsulter minskade. Följden blev tomma lägenheter och minskade intäkter för Sweden Svea Apartments.
Följden blev att bolaget halkade efter med hyrorna, och drog på sig en hyresskuld på cirka 7,5 miljoner kronor, tio gånger mer än bolagets tillgångar på banken.
Störst var skulden till fastighetsbolaget Sigillet i Göteborg, vilka man var skyldig 2,3 miljoner. Hos Castellum, som äger fastigheten på Lasarettsvägen i Trollhättan, var hyresskulden drygt 2 miljoner.